fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

23 svi 2022

Objava

VAR U PRVOJ HNL?   Teško je to i zamisliti, ali kreće od proljeća
Nogomet

VAR U PRVOJ HNL? Teško je to i zamisliti, ali kreće od proljeća 

U Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, recentnoj, a u drugom dijelu prvenstva prvi puta će se koristiti video-tehnologija (VAR) za kontroliranje sudačkih odluka. Ne samo prvenstvo, već će i završnica Kupa biti od VAR-om. Hrvatski nogometni savez upriličio je posebnu promociju ovog projekta i zainteresiranim novinarima.

“Uvođenje VAR-a je veliki iskorak u HNS-u. Htjeli smo vratiti povjerenje gledatelja koje je bilo poljuljano i ovo je jako dobar potez,” kazao je izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Marijan Kustić na prezentaciji koja je održana u prostorijama Sudačke komisije u Sesvetama.

“Bitno je da se i mediji educiraju, kada i kako se koristi VAR, ali i predstavnici klubova i igrači. VAR će se koristiti na svim utakmicama. Naš interes je da se nogomet unaprijedi, to smo napravili s travnjacima, a sada i s VAR-om,” dodao je Kustić.

O uvođenju VAR-a u domaća nogometna natjecanja govorio je dopredsjednik HNS-a, predsjednik Komisije nogometnih sudaca i voditelj projekta uvođenja VAR sustava u Hrvatsku Ante Kulušić, voditelj VAR edukacije Domagoj Vučkov, te instruktori za VAR Bruno Marić i Tomislav Šetka.

Kulušić je istaknuo kako je HNS u ovaj projekt krenuo prije godinu i pol dana.

“Krenuli smo u ovaj projekt prije godinu i pol dana i jučer smo dobili odobrenje za uvođenje VAR-a u hrvatski nogomet. Do početka proljetnog dijela prvenstva odradit ćemo edukaciju među svim klubovima, a vjerujem kako će mediji educirati gledatelje. Uvjeren sam da ćemo VAR tehnologiju uvesti na najbolji mogući način. Riješit ćemo 95 posto spornih slučajeva, a u onih pet posto odlučivat će ljudski faktor. Ako smanjimo velike pogreške napravili smo mnogo,” dodao je Kulušić.

UEFA je prošle sezone na svojim natjecanjima koristila VAR na 55 utakmica. Pregledano je 427 situacija, a bile su samo 23 ispravke.

“To je naš cilj, IFAB (neovisno nogometno tijelo koje mora priznati svako nogometno pravilo prije njegovog usvajanja) ne želi da se stalno uključujemo, već samo kod onih pogrešaka koje izazivaju skandale. Moramo pomoću VAR-a greške svesti na minimum, a opet paziti da sačuvamo draž nogometa kao dinamične igre,” kazao je Vučkov.

Prezentaciju VAR-a vodio je Bruno Marić, koji se od aktivnog suđenja oprostio u listopadu prošle godine.

“VAR je alat koji sucima pruža drugu priliku. VAR ne mijenja nogomet, već čisti nogomet. Ovo nije “Big Brother”, neće sve biti apsolutno točno,” kazao je Marić naglasivši kako se VAR uključuje samo u četiri slučaja – kod golova, odluke o kaznenim udarcima, crvenih kartona i pogrešnog identiteta.

“VAR će još evaluirati i neke stvari će biti još jasnije. Mi smo od starta zauzeli čvrsti gard i protokol je temeljni dokument, suci se moraju držati njega. VAR se ne uvodi kako bi donosio najbolje odluke nego je tu da onemogući čiste i očite pogreške,” poručio je Marić.

Vezane vijesti

Komentari