fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 lip 2022

Objava

BEZ CJEPIVA NEMA NI SPORTA? Japanci: ‘Ako se ne održe 2021. OI će biti otkazane’
foto: HINA/EPA/FRANCK ROBICHON
Sport

BEZ CJEPIVA NEMA NI SPORTA? Japanci: ‘Ako se ne održe 2021. OI će biti otkazane’ 

Predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Tokiju Yoshiro Mori izjavio je u intervjuu za japanski sportski dnevni list Nikkan Sports objavljenom u utorak kako će Igre, ako se ne održe 2021. godine, biti otkazane.

Zbog pandemije koronavirusa OI u Tokiju su prošlog mjeseca odgoeđene za godinu dana, a s obzirom da je pronalaženje efikasnog cjepiva koje bi suzbilo bolest od koje je u svijetu dosada umrlo više od 200.000 osoba još uvijek daleko počela su se postavljati pitanja hoće li se Igre ponovno odgoditi.

Predsjednik Japanske udruge medicinara (JMA) Yoshitake Yokokura izjavio je također danas kako će biti vrlo teško za Japan organizirati Olimpijske igre 2021. godine ukoliko se ne pronađe efikasno cjepivo protiv COVID-19.

“S obzirom na trenutačnu situaciju, ne vjerujem kako ćemo moći ukinuti izvanredno stanje u čitavoj zemlji. Nije na meni da odlučujem hoće li Japan ugostiti Olimpijske igre sljedeće godine, ali smatram kako će to biti težak zadatak ako se ne pronađe efikasno cjepivo”, izjavio je Yokokura.

Mnogi svjetski laboratoriji rade na pronalaženju cjepiva i lijekova protiv bolesti od koje je u svijetu već umrlo više od 200.000 osoba, no za potvrdu njihove efikasnosti potrebno je provesti opsežna klinička testiranja, odnosno mogli bi proteći mjeseci prije no što ona budu dostupna diljem svijeta.

Iako broj oboljelih od koronavirusa u Japanu pada iz dana u dan, premijer Shinzo Abe proglasio je izvanredno stanje u čitavoj zemlji do 6. svibnja.

Odgoda Olimpijskih igara, koje su se trebale održati ovoga ljeta, za jednu godinu već je označila jak financijski udarac za organizatore koji su potrošili više od 13 milijardi dolara u pripremama za taj događaj.

No, Mori je po tom pitanju bio jasan.

“Ne. U tom slučaju igre će biti otkazane. Odgodom Igara za sljedeće ljeto smo dobili bitku, a ona će dobiti na važnosti samo ako ih i održimo. Moramo vjerovati u to inače sav naš naporan rad neće biti nagrađen”, izjavio je Mori.

Glasnogovornica Igara u Tokiju Masa Takaya izjavila je kako su Morijeve izjave “njegovo osobno mišljenje”.

Vezane vijesti

Komentari