Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

24 ožu 2023

Objava

BOŽIĆNO PRIMIRJE U PRVOM SVJETSKOM RATU: Neprijatelji se zagrlili i odigrali nogometnu utakmicu
Nogomet

BOŽIĆNO PRIMIRJE U PRVOM SVJETSKOM RATU: Neprijatelji se zagrlili i odigrali nogometnu utakmicu 

 

Božić i njegov ambijent često je znao biti temelj za najljepše priče mnogih života. Jedna od takvih čarolija Božića zacijelo jest priča o – Božićnom primirju.  Naime, u prvoj godini prvog svjetskog rata, te 1914. godine, zbio se događaj koji je ostao trajna inspiracija i nadahnuće mnogim katoličkim vjernicima  za spoznaju o snazu obilježavanja dana rođenja Isusta Krista. Priča o  Božićnom primirju  1914. godine, dakle na samom početku Prvog svjetskog rata jedna je od najdirljivijih i mnogi povijesničari slažu se s tvrdnjom da je taj događaj možda mogao promijeniti i tijek povijesti.

Na zapadnom frontu baš na Božić iscrpljeni u rovovima i međusobnim bitkama vojnici Njemačke i Velike Britanije odlučili su prekinuti ratovanje i na nekoliko sati uživali u zajedničkom društvu razmjenjujući cigarete i igrajući nogomet. Bila je to situacija koja je razbjesnila visoke časnike i političare s obje strane. Koji su potom činili sve kako bi neutralizirali pozitivne posljedice primirja na Božić.

Na sam Badnjak njemački vojnici u rovovima oko belgijskog grada Ypresa kitili su borove i pjevali božićne pjesme. Postavljali su pritom svijeća oko svojih rovova i položaja i gle čuda. Isto su počeli činiti i Britanci iz obližnjih rovova, započeo je i razgovor, pa i pjesma i onda su vojnici jedan drugome pohitali ususret, čestittjući si Božić. A samo do koji sat prije ubijali su se kao u klaonici.

Njemački i britanski vojnici na Božić 1914. godine tu Badnju večer uoči Božića, u svojim rovovima oko belgijskog grada Ypresa počeli su kititi svoje božićne jelke. Stavljali su svijeće oko svojih utvrda i u tišini pjevali pjesme. Za njima su počeli pjevati i Britanci. Nakon nekoliko minuta počeli su se dovikivati i čestitati jedni drugima Božić.

Zadivljeni tim događajem  Englezi i Nijemci su na stogodišnjicu odigrali prijateljsku utakmicu u Londonu, a Fifa j ena tom mjestu u Francuskoj podigla i  spomenik.

Vezane vijesti

Komentari