fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

21 svi 2022

Objava

ČAK JE I PREDSJEDNIK MOO-a POSTAO SVJESTAN: “Zdravlje je prioritet”
foto: pixabay
Sport

ČAK JE I PREDSJEDNIK MOO-a POSTAO SVJESTAN: “Zdravlje je prioritet” 

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbor (MOO) u otvorenom je pismu pod nazivom “Olimpizam i Korona” pozvao olimpijski pokret širom svijeta kako bi pokrenuo sveobuhvatnu raspravu o “izazovima s kojima se suočavamo i mogućnostima koje imamo,” poručivši kako će ova situacija trebati svu našu solidarnost, kreativnost, odlučnost i fleksibilnost.

U otvorenom pismu Bach je pozvao i sve sudionike olimpijskog pokreta na izradu novog kalendara sportskih događaja koji je u potpunosti uništen zbog pandemije koronavirusa i zaustavljanja sporta.

“S globalnom pandemijom COVID-19 svi živimo u velikoj neizvjesnosti. U ovom trenutku, ta nesigurnost je daleko od toga da se smanjuje. Svi tek počinjemo razumijevati dalekosežne posljedice koronavirusne krize širom svijeta. Ono što je sigurno, jest da je ova pandemija bitno utjecala i da će bitno utjecati na sva područja društva, uključujući sve nas u svijetu sporta,” napisao je 66-godišnji Bach.

“Sasvim je jasno da nitko od nas vjerojatno neće moći provesti sve planirane aktivnosti prije krize. Stoga svi trebamo pažljivo pogledati koji su prioriteti i sve ih prilagoditi novoj situaciji. Financijski pritisak također, zahtijeva od nas da se prilagodimo. Ova nova situacija trebat će svu našu solidarnost, kreativnost, odlučnost i fleksibilnost. Svi trebamo činiti žrtve i kompromise. Izvanredne okolnosti zahtijevaju izvanredne mjere. Ova situacija zahtijeva da svako od nas učini svoj dio, a to se odnosi na sve nas, uključujući i MOO,” dodao je predsjednik MOO-a.

Naglasio je kako zajednička radna skupina sa simboličkim nazivom “Evo nas” već radi punom brzinom na vrlo profesionalan način. Utvrdila je prioritete i strategiju upravljanja kako bi odgođene Olimpijske igre u Tokiju bile izvedive i uspješne.

“Ti prioriteti uključuju prije svega stvaranje sigurnog okruženja za zdravlje svih sudionika. Ovdje se možemo i dalje oslanjati na savjete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o potencijalnim prilagodbama u organizaciji masovnih okupljanja.”

Bach je predložio široko savjetovanja pod vodstvom MOO-a.

“Već su stari Grci, kojima dugujemo Olimpijske igre, znali da sa svim kriza dolazi prilika. Iskoristite ovu priliku na način da jedinstvo i kreativnost izađu iz ove krize još jače nego prije. Postkoronarovirusnom svijetu trebat će sport, a mi smo spremni doprinijeti njegovom oblikovanju s našim olimpijskim vrijednostima,” naglasio je.

Dodao je kako će trenutačna zdravstvena kriza dovest do duge i duboke ekonomske krize, čiji utjecaj na sport može biti različit od zemlje do zemlje.

“To će uvelike ovisiti o važnosti koju će vlade dati ogromnom društvenom kapitalu koji predstavlja sport kada je riječ o dodjeli financijske pomoći koju im pružaju za oporavak gospodarstva. Nedavna studija u Europi je pokazala da sport doprinosi s više od dva posto BDP-u, što sport čini ekonomski važnijim od većine tradicionalnih gospodarskih sektora.”

“Sport nije dio problema, ali možemo biti dio rješenja. Da bi se to postiglo, vlade moraju uključiti sport u svoje programe ekonomske podrške,” smatra prvi čovjek svjetskog sporta, dodavši kako MOO “pregledava proračun i prioritete MOO-a.”

Osvrnuo se i na e-sport.

“S obzirom na socijalnu distancu koju zahtijeva ova zdravstvena kriza, morati razmotriti što društveno distanciranje može značiti za naše odnose s e-sportom. Neki međunarodni sportski savezi već su bili snažni u korištenju moderne tehnologije i pripremi natjecanja na daljinu. Moramo raditi na tome i iskoristiti ove nove izazove i mogućnosti “, spomenuo je Bach.

Vezane vijesti

Komentari