Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

29 ožu 2023

Objava

CAPAK ODLUČNO NAJAVIO: Ako se jedan igrač bude zarazio, prekinut ćemo 1. HNL!!!
foto: screenshot
Nogomet

CAPAK ODLUČNO NAJAVIO: Ako se jedan igrač bude zarazio, prekinut ćemo 1. HNL!!! 

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u programu Hrvatske nogometne televizije (HNTV) govoreći o mjerama propisanim za sportaše i povratku nogometnih natjecanja u Hrvatskoj u posljednjem svibanjskom vikendu.

Utakmice polufinala Kupa trebale bi se odigrati 30. i 31. svibnja, a liga bi se nastavila od vikenda poslije.

– Volim nogomet, pratim reprezentaciju, a prvenstvo ne toliko. Nisam baš neki veliki fan, ali sam dinamovac. Prekid natjecanja teško nam je pao, ali sve je to bilo potrebno – rekao je Capak i dodao:

– Pustili smo treninge, a ako situacija bude kakva je sad, sasvim sigurno mogu krenuti natjecanja. To ćemo dogovoriti sa svima.

Kako će se kontrolirati epidemiološka situacija u klubovima i koliko su testovi efikasna metoda?

– PCR test važeći je 24-48 sati, a čovjek nakon toga može postati infektivan. Ne volimo preširoko korištenje tih testova. To može dati veću sigurnost, ali košta. Jedan test košta 1506 kuna i treba razmisliti koliko ima koristi, a koliko troškova. Tko si može priuštiti, to je u redu, ali držanjem mjera i bez testiranja može se postići prilično visoka razina sigurnosti – kaže Capak.

Direktor Intera Branko Laljak zapitao se hoće li na gostovanja morati putovati s dva autobusa zbog potrebnog razmaka. Čini se da ipak neće.

– Ako se raspored dobro napravi, stane 24, 25 ljudi u javnom prijevozu. Ali situacija je drugačija s njima jer se oni više druže pa tu stane malo više ljudi. No mjera se trebaju pridržavati.

S obzirom na to da epidemija još traje, logično je pitanje što će se dogoditi ako dođe do zaraze korona virusom u nekom od klubova.

– Ako netko od igrača bude pozitivan, svi koji su bili u zadnjih 48 sati s njim u bliskom kontaktu moraju u samoizolaciju. Alternativa tome je testiranje, ali test vrijedi 24-28 sati, što znači da bi se do isteka 14 dana trebali stalno testirati. Dakle, morat će biti u samoizolaciji i oni, i njihovi kod kuće. To bi vjerojatno značilo prekid natjecanja za taj klub – rekao je Capak.

Osvrnuo se i na pitanje trenera Varaždina Samira Toplaka “Ako u malu crkvu smije 200 ljudi, zašto na stadione ne bi moglo 1000?”.

– Misa je statički događaj gdje nema kontakta među ljudima osim na pričesti, za koju smo točno propisali epidemiološke mjere. Crkve su i visoke prozračne građevine, a na kazališnim i kino predstavama, pa i na utakmicama ima puno više interakcije. Ne kažem da ne postoje epidemiološke mjere koje bismo mogli propisati da ima gledatelja na stadionima, ali to je zasad ipak visoko rizično. Svi bi htjeli odmah sve, ali idemo u fazama – rekao je Capak.

Vezane vijesti

Komentari