fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 lip 2022

Objava

‘ČUDOTVORNI’ LIJEK KOJEG JE ZAGOVARAO TRUMP: Najveća smrtnost upravo s njim!
Foto: screenshot/sky news
Korona virus

‘ČUDOTVORNI’ LIJEK KOJEG JE ZAGOVARAO TRUMP: Najveća smrtnost upravo s njim! 

Lijek protiv malarije koji je oglašavan kao mogući lijek za covid-19 nije pokazao nikakvu korist protiv ove bolesti u odnosu na standardnu njegu i zapravo je bio povezan s više smrtnih ishoda, pokazuje studija.

Analiza koju je financirala američka vlada, o tome kako su američki vojni veterani reagirali na hidroksiklorokin, još nije recenzirana.

Taj eksperiment imao je nekoliko važnih ograničenja, ali je pokazao novu sumnju u učinkovitost tog lijeka kojeg su najviše zagovarali u borbi protiv koronavirusa američki predsjednik Donald Trump i desničarska televizijska postaja Fox News.

Znanstvenici su proučili medicinske kartone 368 veterana hospitaliziranih diljem zemlje koji su umrli ili su se oporavili do 11. travnja. Stopa smrtnosti kod pacijenata koji su bili na hidroksiklorokinu iznosila je 28 posto, u usporedbi s 22 posto kod onih koji su taj lijek koristili zajedno s antibiotikom azitromicinom – kombinacija koju je zagovarao francuski znanstvenik Didier Raoult, čija je studija na tu temu u ožujku izazvala globalni interes za taj lijek.

Broj mrtvih među onima koji su imali samo standardnu njegu bio je 11 posto.

Hidroksiklorokin, sa ili bez azitromicina, više je bio propisivan teže oboljelima od covida-19, ali su autori studije otkrili da je povećana smrtnost perzistirala čak i nakon što su se statistički prilagodili višim stopama uporabe.

Drugi nedostaci uključuju činjenicu da studija nije nasumično svrstavala ljude u skupine jer je to bila retrospektivna analiza, odnosno osvrt na ono što se već dogodilo.

Osim toga, rezultate je teško generalizirati jer su sudionici studije bili jako specifični. Većina su muškarci prosječne dobi iznad 65 i crnci – skupina koja je nesrazmjerno pogođena osnovnim bolestima poput dijabetesa i bolesti srca.

U skupini koja je liječena samo hidroksiklorokinom nije bilo dodatnog rizika od priključivanja na respirator, što je navelo autore studije da povećanu smrtnost unutar te skupine pripišu nuspojavama izvan respiratornog sustava.

Prijašnja istraživanja otkrila su da je taj lijek rizičan za pacijente s određenim problemima srčanog ritma te da može izazvati nesvjestice, napadaje ili ponekad zastoj srca u toj skupini.

Hidroksiklorokin i srodni spoj klorokin desetljećima se koriste u liječenju malarije kao i autoimunih bolesti lupusa i reumatoidnog artritisa.

Oni su privukli značajnu pozornost nakon izbijanja pandemije novog koronavirusa i pokazalo se da u laboratorijskim uvjetima blokiraju ulazak virusa u stanice i sprečavaju njegovo umnožavanje, ali u farmaceutskom svijetu obećanje “in vitro” često se ne pretvori u uspjeh “in vivo”.

Pravi odgovor može pokazati samo velika, nasumična klinička studija u kojoj bi pacijenti dobili ili taj lijek ili placebo.

Nekoliko takvih studija je u tijeku u SAD-u, Europi, Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” rekla je nedavno da se pacijenti kod nas liječe  liječe uglavnom klorokinom ili hidroksiklorokinom. Također se zahvalila donatorima koji su donirali hidroksiklorokin.

 

Vezane vijesti

Komentari