fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 lip 2022

Objava

DAN DJECE S DOWNOVIM SINDROMOM:  I sport ima krasnu ulogu u njihovim životima
Ostali sportovi

DAN DJECE S DOWNOVIM SINDROMOM: I sport ima krasnu ulogu u njihovim životima 

Mnogima je možda teško shvatiti kakve veze ima nošenje para obojenih, različitih čarapa može biti povezano s nečim tako ozbiljnim kao što je Downov sindrom. Ali, taj trend je zahvatio mnoge diljem svijeta pa mnoštvo ljudi, uključujući političare, pjevače i druge zvijezde, različitim čarapama svake godine 21. ožujka obilježava Svjetski dan osoba s Downovim sindromom (WDSD) i daje podršku osobama koje imaju ovaj genetski poremećaj.
Downov sindrom, poznat i kao trisomija 21, je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću cijelog ili dijela trećeg kromosoma na 21 paru, a višak, odnosno kopija, se pojavljuje slučajno.
Poremećaj je povezan s kašnjenjem u fizičkom rastu, karakterističnim crtama lica i blagim do umjerenim intelektualnim poteškoćama. Sam datum obilježavanja je značajan. Naime, 21. ožujka simbolizira jedinstvenost trisomije, tri kromosoma u 21. paru, koji uzrokuju Downov sindrom.
I sam način podizanja svijesti o Downovom sindromu nije slučajan, a zahvaljujući internetu i društvenim mrežama nošenje šarenih čarapa se proširilo po cijelom svijetu. Inicijativa je dio kampanje „Puno čarapa“ ili #LotsOfSocks koju je pokrenula organizacija Down Syndrome International kako bi potaknula ljude da započnu razgovor o različitosti, jedinstvenosti, uključenosti i prihvaćanju.
U Hrvatskoj živi oko 1800 osoba sa sindromom Down, više od 50 posto njih živi do dvadeste godine,
Divni su ljudi koji rade s djecom koja imaju Downov sindrom. Uz igre, tečajeve, bitna činjenica za socijalizaicju te djece jest i sport. Bavljenje sportom važno je za rast i razvoj svakog djeteta, pa tako i djece s teškoćama u razvoju. Djeca sa sindromom Down sve se više uključuju u sportske aktivnosti, a odnedavno se u Hrvatskoj imaju priliku baviti se odbojkom, košarkom i nogometom. I onako hiperosjećajna uživaju u sportskim aktivnostima.
U svijetu postoji jedna velika svjetska sportska organizacija SU-DS (Sports Union for Athletes with Down Sindrome) koja organizira velika sportska natjecanja u različitim sportovima, za djecu s ovim sindromom.
Navesti ćemo neke primjere… Škola košarke Zadar od nedavno ima posebnu skupinu polaznika na koju je jako ponosna – djecu koja imaju Down sindrom. Uključenje u društvo ove djece velika je i plemenita gesta, a upravo je to nedavno učinio splitski Hajduk.
Luka Bučević, 19-godišnjak s Downovim sindromom zaposlen je u Hajduku. Kako se to dogodilo? Tijekom gostovanja u jednoj emisiji pričao je o svojoj ljubavi prema Hajduku i poželio upoznati igrače. Želja mu se ubrzo ostvarila… Hajduk se nedavno odlučio zaposliti mladog Luku, radit će u njihovom Fan shopu i prodavati karte, također će sudjelovati u radu omladinskog pogona splitskog kluba…

Vezane vijesti

Komentari