Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

29 ožu 2023

Objava

DINAMO I BJELICA SE DOGOVORILI O ODŠTETI: Milijun eura za rastanak!
foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/
Nogomet

DINAMO I BJELICA SE DOGOVORILI O ODŠTETI: Milijun eura za rastanak! 

Kako smo pisali, više od četiri sata u Maksimiru su danas trajali pregovori između Nenada Bjelice i Zorana Mamića o uvjetima razlaza.

Epilog je bio tzv. sporazumni raskid ugovora treneru koji je Dinamo nakon pola stoljeća čekanja uveo u ozbiljnu europsku trku i vratio navijače na Maksimir. Sve je ovo već bilo jasno mjesecima, otkako je Bjelica bio sve nervozniji i slobodniji u izjavama. Bio je jedan od najuspješnijih trenera u povijesti Dinama, no njegova priča završava kao i mnoge dosad.

Nakon nešto manje od dvije godine suradnje s braćom Mamić došao je vulgaran kraj, po istom principu kao i za većinu trenera koji su napuštali Dinamo nakon raskoraka s gazdom. Iz Hercegovine su počele su i prve ucjene, pao je kompletan Bjeličin stožer pa je jedino pitanje u vezi s Bjelicom bilo kako će završiti borba za odštetu.

Uoči današnjeg sastanka preko vrata u Maksimirskoj 128 dolazile su oprečne informacije. Jedan izvor tvrdio je da Dinamo neće Bjelici ponuditi ništa više nego igračima, a drugi da Bjelica nema namjeru pristati na bilo što, već čeka raspored treninga. Na kraju, dogodio se treći i najrealniji scenarij: Mamić i Bjelica su se dogovorili i rastali uz osmijehe i duhovite izjave.

“Još nedavno s Mamićem sam spremao sezonu i planove. Mi se nikad nismo stigli posvađati”, rekao je Bjelica na odlasku.

Na pregovore sa službeno Zoranom Mamić (gdje je predsjednik Barišić?) došao je naoružan zaštitnom maskom i pravom podrškom, s njim je bio Tomislav Kasalo, dobro poznat odvjetnik u sportskim krugovima. Zastupa Hajduk, Nogometni sindikat, neke igrače Dinama, a član je Fifine komisije za igrače te stalni član radnih skupina za donošenje propisa o sportu u Hrvatskoj.

Kasalo nakon pregovora nije izašao s cifrom na kojoj su se našli, što je sve najviše zanimalo. To je bio znak da su zadovoljni. Kako doznajemo od dobro obaviještenih izvora bliski Maksimirskoj 128,  Bjelica bi sporazumnim prekidom suradnje s Dinamom trebao inkasirati milijun eura, na konto ugovora koji je bio važeći još godinu i pol dana. To je nešto više nego su Mamići planirali izdvojiti – izvori su spominjali cifre do 700 tisuća eura – ali i manje od onog što bi Bjelica dobio da je pristao na rezove na plaći, ako bi Dinamo ispunio sve propisane uvjete. Podsjetimo, u Dinamu je Bjelica zarađivao 1,5 milijun eura po sezoni, a do kraja ugovora Dinamo mu je bio dužan još 2,5 milijuna eura.

U Dinamu službeno nemaju komentara o uvjetima raskida. Bjelicu su iz kluba ispratili hladno sa dvije šture rečenice priopćenja na službenim stranicama kluba, no zategnutih odnosa nema i to je Bjelici uz odštetu bio važan uvjet raskida, jer jednog dana, a možda i uskoro, mogao bi se vratiti u hrvatski nogomet. I gdje god da se nađe, na kojoj god poziciji, podrška Dinama bit će mu dobrodošla i korisna. Na današnjem sastanku nije bila važna samo odšteta nego i o ono o čemu se nije pričalo, ali se prešutno zna. Bjelica mora ostaviti i otvorena vrata nogometnog saveza.

Igrači Dinama u međuvremenu više-manje popuštaju i potpisuju anekse o kriznim mjerama i pristaju na smanjenja ugovora. Prvi na odlasku su Hajrović i Gavranović, Dinamu su i prije krize bili neisplativi. U klubu je preko sto igrača i Dinamo se neće buniti ako neki odu bez odštete, važno je smanjiti troškove plaća, a praktički svi igrači Modrih bit će na prodaju jednom kad se otvori nogometno tržište.

U Dinamu smo doznali da bi novi trener trebao službeno preuzeti momčad u ponedjeljak ili utorak, a ne bude li novih ispada, bit će to Igor Jovičević, dosadašnji vrlo uspješni strateg juniora Dinama.

Vezane vijesti

Komentari