fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 lip 2022

Objava

DINAMO NEĆE MOĆI IGRATI NA SVOM STADIONU: Maksimir i dalje neupotrebljiv
foto: Wikimedia Commons
Nogomet

DINAMO NEĆE MOĆI IGRATI NA SVOM STADIONU: Maksimir i dalje neupotrebljiv 

Stadion u Maksimiru nakon zagrebačkog potresa i pregleda statičara dobio je znaku “privremeno neuporabljivo” te čeka konačnu presudu detaljne građevinske inspekcije. Tim statičara koji je obavio pregled kuće Dinama i hrvatske reprezentacije zalijepo je na nju žutu naljepnicu odnosno proglasio objekt privremeno neupotrebljivim.

Oštećenja na stadionu od kojih je većina nastala ranije, u potresu su se povećala i pogoršao se stupanj sigurnosti na jednom od najvećih spomenika korupciji u Hrvatskoj.

Oko milijardu kuna ulupano je u betonsko ruglo na kojem se organiziraju elitne utakmice iako stadion nema najosnovnije uvjete, poput sanitarnog čvora i pristojnih ulaza. Ključni problem već godinama je statika istočne tribine koja prijeti urušavanjem, dok s glavne nosive konstrukcije otpadaju betonski dijelovi. UEFA je već nekoliko puta zabranila Dinamu korištenje gornjeg dijela Zapadne tribine, a onaj tko je boravio na njoj tijekom koncerta ili utakmice zna da su mu bile potrebne posebne vještine da se popne do svog mjesta po nedovršenim stubama, probijajući se kroz hladni beton i hrpetine smeća.

Potres od 22.ožujka je samo produbio stare rane gradskog stadiona na kojem je nogomet zbog pandemije obustavljen 12. ožujka, a trenutka slika izgleda kao da se tu nikada nitko neće vratiti.

Docent Mislav Stepinac bio je dio tima s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su nakon potresa obavili brzi pregled stadiona te je kazao kako je većina oštećenja od potresa nastala na istočnoj tribini: uočene su pukotine na poprečnim gredama koje spajaju glavni nosivi ustav tribine, pomaci krakova stuba u odnosu na konstrukciju tribine i odlamanje zaštitnog sloja betona od glavne armature. Oštećene su i kratke konzole koje koji  su glavni oslonac metalnih stuba kojima se penje na tribine. Čelični dijelovi su korozirali, pa su i potresi manjeg intenziteta problematični za betonsko ruglo u Maksimiru.

“Riječ je o ozbiljnom poslu, a ozbiljne mogu biti i posljedice u slučaju krive procjene stanja”, rekao je Stepinac za Sportske novosti.

Potrebno je napraviti detaljnu analizu konstrukcije kompletnog Maksimira na kojem je tijekom utakmica Lige prvaka prošle sezone u prosjeku skakalo 28.855 gledatelja.

Ključni problem je glavna nosiva konstrukcija istočne tribine, metalni stupovi i stube. Na sjeveru je problematična staklena fasada koja je u potresu popucala i razlomila se po Maksimirskoj cesti. Sjeverna i južna tribina ne bi trebale biti upitne, ali to je još uvijek samo polovica stadiona na kojem svaka tribina vodi svoju politiku.

Maksimir u ovom momentu nije prioritet grada na listi čekanja. Nije to bio ni prije potresa, unatoč vapajima i idejama čelnih ljudi Dinama koji nude kombinacije Gradu Zagrebu, traže povrat zemljišta i pomoć za klub iz kojeg je proteklog desetljeća prema optužnicama i nepravomoćnim presudama izvučeno oko 300 milijuna kuna, ali se Dinamova Skupština odrekla obeštećnja i ustvrdila da njihov klub nikada nije opljačkan.

Ne zna se tko će i kada krenuti u detaljan pregled stadiona i donijeti konačnu presudu jer čeka se još uvijek i Zakon o obnovi Zagreba. U Dinamu bi svima laknulo da derutni Maksimir prebace na popis gradske štete od potresa te da se potencira problem zbrinjavanja kluba o kojem u ovom trenutku u Gradu Zagrebu malo tko razmišlja.

Vezane vijesti

Komentari