fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

20 svi 2022

Objava

DO KUD JE KORONA DOVELA: Da se sportaši vesele treninzima….
foto: pixabay
Sport

DO KUD JE KORONA DOVELA: Da se sportaši vesele treninzima…. 

Vlada RH potvrdila je jučer da će u prvoj fazi popuštanja mjera zaštite od koronavirusa biti dozvoljeno i treniranje pojedinih skupina sportaša. Od 27. travnja treninge u kontroliranim uvjetima moći će prakticirati vrhunski sportaši prve i druge kategorije te seniorske ekipe u najvišim stupnjevima natjecanja. Eto do kud smo došli da se sportaši koji inače mrze treninge sada vesele i samoj mogućnosti da mogu trenirati i pripremati se. A natjecanja će još pričekati…

– To ne znači da će svi moći početi trenirati bez drugih mjera i postupaka za koje je zadužen Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a koje će provoditi Stožer civilne zaštite u suradnji sa Središnjim državnim uredom za šport, kaže zamjenik državnog tajnika za šport, Krešimir Šamija, dodajući da će detaljnije informacije o organizaciji rada i potrebnim uvjetima sportaši i sportski djelatnici dobiti sutra ili prekosutra.

U tim će se uputama jasno propisati kriteriji koje će morati zadovoljiti prostori za treniranje, a detaljnije mjere odnosit će se i na prilagodbu oblika treninga. U problemu će tako ostati sportovi koji podrazumijevaju izravan kontakt.

– Kontakt će se morati izbjegavati, kao što će se u nogometu izbjegavati igra 11 na 11 ili u manjim skupinama. Nažalost, treninzi će se u svim spotovima još neko vrijeme morati prilagođavati propisanim mjerama. Također, vodit će se detaljna evidencija sportaša koji budu trenirali, kako bi se u neželjenom slučaju zaraze mogle poduzeti adekvatne mjere, istaknuo je Šamija, ponavljajući da će na ostala pitanja, poput mogućnosti grupnog rada s loptom i ostalim rekvizitima, odgovori biti jasniji nakon objave propisa HZJZ-a.

Tako bi nogometni prvoligaši od ponedjeljka mogli započeti svojevrsne pripreme za nastavak sezone, a zna se i kad bi to moglo biti. Kako je prva opcija propala, ostale su još dvije. Jedna je da prvenstvo započne na Dan državnosti, 30. svibnja, dok je druga mogućnost da se prvenstvo nastavi 13. lipnja.

U Dinamu su vijest o popuštanjem mjera oko korona virusa dočekali s olakšanjem, svi jedva čekaju da se lopta konačno zakotrlja. No, malo je toga poznato, izvjesno je tek kako će u ponedjeljak (27. travnja) u Maksimiru biti nekih aktivnosti, odradit će se prvi trening u ‘post-korona’ razdoblju. U klubu i dalje čekaju dopis sa svim mjerama (ili njegovu objavu na službenim stranicama), pa će se igrači i novi stručni stožer ponašati u skladu s tim odredbama.

Jasno, u cijelu situaciju bit će uključeni razgovori s doktorima i epidemiolozima, i njih će se pitati za poneki savjet, a u Dinamu još ne znaju ni na koji će način odraditi te treninge. Hoće li trenirati u manjim ili većim skupinama, a možda i raditi individualno. Dinamo u Maksimiru na raspolaganju ima dovoljan broj terena, pa i ‘mali milijun’ tuševa, tako da je sigurno kako se neće svi gurati u istu svlačionicu.

A opet, možda ih igrači neće ni vidjeti, već će iz svojih automobila izaći ravno na terena, pa se po završetku treninga odmah zaputiti svojim kućama. Igor Jovićević svoju će avanturu na klupi Dinama započeti u ‘čudnim uvjetima’, raspored i način treninga ovisit će o napucima Vlade, liječnika i epidemiologa. U svakom slučaju, sve će biti puno jasnije do ponedjeljka, kada će ‘modri’ odraditi prvi trening u ovom teškom periodu.

S druge strane, nogometaši Hajduka su već tjedan dana u pogodnu. Individualno su dolazili na Poljud, svatko u svojem terminu i odrađivali zadatke koje su im zadali kondicijski treneri. Kako se situacija oko virusa stabilizirala, tako je Hajduk dobio i dopuštenje za treninge s više igrača u jednoj grupi. Tako će već od petka ‘bili’ trenirati u skupini od četiri igrača pod palicom trenera Igora Tudora.

Četveročlane grupe će se izmjenjivati tijekom dana na Poljudu, ali i dalje uz sve mjere koje je propisao Stožer za civilnu zaštitu. Također, igrači će uvijek trenirati u istim skupinama.

I tako sve dok se situacija oko virusa i skroz ne smiri, a onda bi uskoro cijela momčad mogla zajedno trenirati. I čekati nastavak prvenstva koji bi u najboljem slučaju moglo početi 30. svibnja.

Igrači Rijeke već nekoliko dana treniraju na svojoj Rujevici. Treninge odrađuju u nekoliko skupina, a sve s tribina prati trener Simon Rožman koji se prije nekoliko dana vratio iz Slovenije i mora u karantenu. A klub je stoga, njemu i pomoćniku, osigurao smještaj u uredu predsjednika Rijeke Miškovića.

Vijest o popuštanju najstrožih mjera karantene i izolacije je sigurno najviše obradovala hrvatske sportaše u individualnim sportovima, a među njima zlatnu braću Sinković i najboljeg hrvatskog gimnastičara Tina Srbića. Martin i Valent su više od pet tjedana veslali na ergometru na svojim balkonima i čekali dozvolu za treninge. Dok su se građani Zagreba u miru šetali Jarun, Stožer za civilnu zaštitu nije dopustio braći Sinković treninge. Ipak, dočekali su taj trenutak.

– Prebacujemo se na Jarun. Jedva čekam sjesti u čamac. Nismo veslali pet tjedana, tako da ćemo morati dobiti osjećaj za dvojac – rekao je Martin Sinković, a Valent dodao:

– Kao da nisam veslao godinu dana. Čekam taj ponedjeljak da krenemo u normalni ritam treninga. Prije par dana smo dobili vijest da ćemo imati Europsko prvenstvo, sad ćemo se moći pripremati.

Sinkovići se napokon vraćaju na svoj Jarun, a Tin Srbić u dvoranu! Gimnastika je sport u kojem je dvorana praktički sve. Srbić je tjednima improvizirao i održavao formu, a sada je napokon dočekao povratak na svoje najdraže mjesto.

– Drago mi je što je donesena odluka i što ćemo moći normalno trenirati. Mom sportu dvorana sve znači pa se nadam da će krajem godine biti novih natjecanja kako bi predstavljao svoju zemlju – kazao je za RTL.

Prije nekoliko tjedana činilo se da će ova situacija jako dugo potrajati, al dolaskom sunčanih dana došlo je i do smanjenja širenja zaraze. A to je najviše obradovalo sportaše koji su u svojim domovima improvizirali kako bi održali formu, a sada su dočekali povratak na svoja radna mjesta.

 

Vezane vijesti

Komentari