fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

21 svi 2022

Objava

DOKAD ĆE NAM TRAJATI RUKOMETNA REPREZENTACIJA: Bez lige i samo s jednim klubom?
Hina
Tjedni pregled

DOKAD ĆE NAM TRAJATI RUKOMETNA REPREZENTACIJA: Bez lige i samo s jednim klubom? 

Dva smo tjedna uživali u nastupima naših rukometaša, u njihovim dramatičnim utakmicama u  pohodu na medalju koju zapravo nismo ni očekivali. I silan je to uspjeh, nakon brojnih ozljeda na pripremama koje smo isto neozbiljno shvaćali ovo što se napravilo ravno je pravom čudu.   Lino Červar je još jednom  začeipo usta svim kritičarima, no za koji dan će i on doći na tapetu, jer uvijek ima nezadovoljnih koji misle da je našoj  rukometnoj reprezentaciji pripada samo  zajamčeno zlato.

Po čemu oni temelje taj glupi zaključak?

Pa, Hrvatska je  velika rukometna reprezentacija s rukometnom na niskim granama u domovini.  Kolikogod to stravično zvučalo – tako jest.  Moramo postaviti pitanje,  a Hrvatska je dvadesetak godina u vrhu svjetskog reprezentativnog rukometa, koliko će naša uistinu siromašna baza još uspjeti podizati mlade igrače koji će pripadati svjetskom vrhu. I to u dovoljnom broju, zar ne? Da bi se sastavila pristojna reprezentativna momčad.

Mi se na europskim i svjetskim smotrama borimo protiv zemalja koje imaju bazu od najmanje pedesetak milijuna stanovnika, pa i više, kao što su Njemačka i Španjolska, a da bismo se zaigrali brojkama recimo da Brazil ima 150 milijuna žitelja. Od nama sličnih tu su Danska i Norveška, no to su zemlje koje su opet u prednosti, jer su bogatije i imaju izvanredno jake i zanimljive lige, domaća natjecanja.

Dočim je svako naše rukometno prvenstvo isto, poput preslika na indigu, rukometni klub iz Zagreba osvaja  serijski domaće trofeje, nešto igra po Europi, no zbog silne fluktuacije igrača više nije u stanju dolaziti do polufinala, finala ili čak biti europskim prvakom, kako je to nekoć znalo biti. Ostalih klubova nema, tek slaovnski Nexe nešto pokušava. Sve ostalo je, samo servis z auzimanje dobrih igrača prema PPD Zagrebu.

Zbog dominacije PPD Zagreba polako ali sigurno su nestajali rukometni centri u Metkoviću, Zadru, Umagu, Splitu, sve je ostalo na privatnoj inicijativi, poput Akademije Balić – Metličić, a nestao je i rukometni gigant poput zagrebačkog Medveščaka. Rodilo se Đakovo, pitanje je koliko će izdržati.

Da, nemamo domaće prvenstvo koje mora biti temelj proizvodnje mladih igrača i to u dovoljnom broju da bi se danas-sutra sastavljala kvalitetna reprezentacija. K tome, moramo znati da roditelji baš djecu nerado šalju na rukomet, njima je zarada za njihove potomke u tome sportu premala, svi bi radije u nogometaše ili tenisače.

Nešto nam se slično dogodilo s košarkom davno prije. Posvemašnja dominacija Cibone uništila je sve, na kraju je to uništilo Cibonu a kao kolateralna žrtva stradala je reprezentacija, pa danas više nije nikakvo čudo ako nam košarkaška vrsta ne ode na svjetsku smotru ili Olimpijske igre. Već smo navikli. Iako imamo nešto igrača, čudo stvorenih u maloj bazi, neki su dogurali i do NBA lige, no nestao je kult reprezentacije.

Istina, rukometaši su barem sačuvali kult reprezentacije, svakog siječnja se veselimo njihovim nastupima,  i dobri su nam, zavoljeli smo ih kao nogometaše.  Baš su naš  pravi ponos. Ali, pitamo se koliko će to trajati. Jer,  pogled unaprijed daje i te kako razloga za brigu.

Vezane vijesti

Komentari