fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 lip 2022

Objava

ĐOKOVIĆEVA PREHRANA: Ne jede ništa 16 sati dnevno i tako već godinu i pol dana
izvor: facebook/Novak Đoković
Tenis

ĐOKOVIĆEVA PREHRANA: Ne jede ništa 16 sati dnevno i tako već godinu i pol dana 

Najbolji tenisač današnjice Novak Đoković na Instagramu je razgovarao s profesorom dr. Draganom Ivanovim te istaknuo kako primjenjuje autofagiju.

“Dotaknuo bih se teme autofagije. Koliko je bitna ta metoda 16-8, 16 sati se ne jede, 8 sati se jede, to i ja primjenjujem i osjetio sam u posljednjih godinu dana dosta poboljšanja, koliko to već primjenjujem”, rekao je svjetski broj jedan pa dodao:

“Imam veću energiju tijekom dana. Imam manje tih padova.”

Autofagija je metabolički proces koji stanice koriste kako bi razgradile i reciklirale stanične komponente i iz tijela izbacile vlastite otpadne tvari. To je oblik staničnog čišćenja. Tijelo prepoznaje staru i nekorisnu staničnu opremu i označava je za uništenje.

To je akumulacija „bezvrijednog materijala“ u tijelu koji može biti odgovoran za mnoge posljedice starenja. Post je zapravo puno korisniji od samog stimuliranja autofagije.

“Preporuka je ne konzumirati hranu niti bilo kakva pića (osim vode) 16 h u komadu, najbolje od popodne nakon obroka do sljedećeg dana. Doručak bi trebao biti količinski najjači obrok”, rekao mu je doktor Ivanov.

Autofagiju je predstavio Yoshinori Ohsumi, japanski biolog, stručnjak za staničnu biologiju, koji je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za psihologiju ili medicinu upravo za otkriće mehanizma – autofagije.

Vezane vijesti

Komentari