Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

07 pro 2022

Objava

FIFA POZVALA: “Na ‘zdrav razum’ vezan uz podršku prosvjeda u SAD”
Foto: fifa.com/facebook
Nogomet

FIFA POZVALA: “Na ‘zdrav razum’ vezan uz podršku prosvjeda u SAD” 

Iz Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) pozvali su organizatore natjecanja u svojim zemljama članicama na korištenje “zdravog razuma” kada su u pitanju igrači koji porukama iskazuju podršku prosvjedima u SAD-a koji su izbili zbog smrti nenaoružanog tamnoputog muškarca Georgea Floyda.

Ovakva potuka FIFA-e u suprotnosti je s dosadašnjom praksom kojom je bilo zabranjeno iskazivanje političkih, vjerskih ili osobnih stavova na opremi koja je od 2014. godine proširena i na odjeću koju sportaši nose ispod dresova.

“FIFA u potpunosti razumije dubinu osjećaja i zabrinutosti koju izražavaju mnogi nogometaši nakon tragične smrti Georgea Floyda. FIFA je više puta iskazala svoju rezolutnost u borbi protiv rasizma i svih oblika diskriminacije te je promicala kampanje protiv rasizma”, stoji u priopćenju FIFA-e.

U nedjelju je engleski napadač Jaden Sancho nakon prvog od svoja tri pogotka koje je postigao u 6-1 pobjedi Borussije iz Dortmunda protiv Paderborna skinuo dres kako bi pokazao majicu s natpisom “Pravda za Georgea Floyda”. Sudac mu je pokazao žuti karton, ali ne zbog poruke na majici već zbog skidanja dresa, a Njemački nogometni savez (DFB) je objavio kako će razmotriti taj incident. Istoga je dana napadač Borussije iz Moenchengladbacha Marcus Thuran svoja dva gola protiv Uniona iz Berlina proslavio klećanjem na jednom koljenu, pozi koju je prije nekoliko godina popularizirao igrač američkog nogometa Colin Kaepernick koji je također prosvjedovao protiv policijske brutalnosti prema crncima.

Kaepernick je zbog svog protesta ostao bez angažmana u NFL-u, a ovoga su tjedna istom pozom protiv policijske brutalnosti u SAD-u prosvjedovali i nogometaši engleskih prvoligaša Liverpoola i Newcastle Uniteda.

Vezane vijesti

Komentari