fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 svi 2022

Objava

FREDI KRAMER JE PRIČAO: “Luka je  naš najveći svih vremena, a Dinamo je trebao biti Građanski”
Nogomet

FREDI KRAMER JE PRIČAO: “Luka je naš najveći svih vremena, a Dinamo je trebao biti Građanski” 

 

U spomen na  pokojnog kolegu novinara Fredija Kramera preosimo dijelove razgovora koje je vodio  s novinarom Brankom Stipkovićem za web stranice Prve Hrvatske nogometne lice. Cijeli razgovor možete pročitati ovdje:  http://prvahnl.hr/news/19866/fredi-kramer-zebec-najbolji-trener-modric-najbolji-hrvatski-igrac-svih-vremena/

U intervju  koji je objavljen prije nekoliko mjeseci Fredi Kramer je  predstavljen riječima:

“Njegov osebujan, prepoznatljiv glas svakodnevno su slušale generacije sportskih zaljubljenika. Desetljećima. Zaposlenik Radio Zagreba izvještavao je s osam ljetnih i isto toliko zimskih olimpijskih igara, s dva kontinentalna prvenstva u atletici, s po sedam svjetskih i europskih stolnoteniskih summita. Taj zagrebački pravnik odrastao u Draškovićevoj ulici scenarist je dokumentarnog filma Stoljeće hrvatskog nogometa, urednik Nogometnog leksikona, pasionirani tenisač koji je u štivo pretočio pet naraštaja naših reprezentanata u Davis Cupu, opisivao sve segmente bijelog sporta te iz Wimbledona raportirao 33 puta”, piše Stipković i navodi citat samog Fredija Kramera:

“Ja sam pokrenuo turnir Istarska revijera. Osobito mi je drago, i time se vrlo ponosim, što sam se izborio da i u socijalizmu imamo Hrvatski teniski savez, a ne Teniski savez Hrvatske, jedini među sportskim organizacijama”

Ne miruje ni za umirovljeničkih dana, upravo sprema biografski leksikon Zagreba. Kako je, kao čovjek oduvijek vezan s Dinamom, doživio famozno euro-proljeće nakon 49 sezona?

“Oduševljavajuće. S obzirom na limitiranu snagu nacionalne lige, iz koje redovito odlaze najtalentiraniji i stoga najperspektivniji, taj visoki let zaista veseli”.

Koga posebno cijeni među nogometašima?
“Danija Olma. Bori se kao da je ovdje rođen. I stvarno zna”.

Nešto o treneru?
“Čestitke Nenadu Bjelici na svemu, osim na stanovitoj nervozi. Nema potrebe da se svađa sa sucima. On je šef struke u klubu kome je dostojanstvo zaštitini znak pa neka u svakoj situaciji bude gospodin”.

Aktualna tema je i stadion; je li Fredi za selidbu s postojeće adrese?

“Ni govora! Koturaška u kojoj je bilo igralište nezaboravnih purgera iz Građanskog nije iskoristiva, nisam ni za Kajzericu ni za Blato, uvjeren da je od Maksimira moguće osmisliti pravi nogometni amfiteatar. Prema tome, ne rušiti već od onoga što vrijedi uzeti da tu i dalje stoji, drugo se pak neka spoji. Eto, čak se i rimuje”…

Sjeća se kako je ta arena primala po 50.000 gledatelja kad su bili derbiji s Hajdukom i Crvenom zvezdom („Partizan su Zagrepčani izbjegavali, srditi zbog Franje Šoštarića, Stjepana Bobeka, Zlatka Čajkovskog, Branka Zebeca i Vladimira Firma u crno-bojelom dresu“), dočim je na nedjeljna popodneva sa Spartakom iz Subotice i Željezničarom iz Sarajeva dolazilo najmanje 15.000.

“Sada te brojke djeluju nestvarno”.

Što kaže za srebro Vatrenih sa  SP-a u Rusiji?
“To da je fantastično. Svi smo bili i ostali impresionirani, razdragani. Čini mi se da će Zlatko Dalić uskoro biti sjajan izbornik”.

Koga smatra nedodirljivim u trenerskoj domeni?
“Martona Bukovija. Doduše, on je Mađar. Od Hrvata je bez premca Branko Zebec, karizmatski ekspert”.

A tko iskače među majstorima u kopačkama, koji golmani?
“Da nije bilo Franje Glasera za br. 1 natjecali bi se Zvonimir Monsider i Vladimir Beara”.

Možda i netko od mlađih?
“Ipak ne, makar je Zlatko Škorić bio sasvim u redu. I Gordan Irović, po prirodi plašljiv ali taj minus je suzbijao energičnim istrčavanjima s prijetećim đonovima”.

Ističe jednog maga s one strane centra:
“Franjo Wölfl nema konkurencije u navali”.

Koga bi imenovao najboljim hrvatskim nogometašem svih vremena?
“Dugo je ta titula bila rezervirana za Icu Hitreca. Međutim, ne smijemo zanemariti nevjerojatan učinak Luke Modrića, zajedno sa svim priznanjima, nagradama, trofejima, poveljama. Zato je na vrhu vrhova, o tome se nema što razmišljati”!

Fredi Kramer žali što se Dinamo ne zove Građanski:
2Stavili su mu samo prefiks, GNK. Šteta. Jer Građanski je pojam sportske vještine i kulture. Kako li je u Beogradu matirao BSK 4-0 razvikanih Moše Marjanovića i Aleksandra Tirnanića, u Budimpešti obračunavao i s Ujpestom i s Ferencvarosom dajući im po pet komada. Svladati ga nije uspjela ni selekcija Brazila, morala se pomiriti sa sudbinom i priznati da je 0-0 izvrstan rezultat”..

 

 

Vezane vijesti

Komentari