fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 lip 2022

Objava

HNS ‘PRODAJE’ REPREZENTACIJU I HNL: Klubovima tri puta više novca od tv prava?
Foto: hns-cff
Nogomet

HNS ‘PRODAJE’ REPREZENTACIJU I HNL: Klubovima tri puta više novca od tv prava? 

Iako koronavirus hara svijetom sporta, neki i dalje razmišljaju unaprijed: jedan od tih je i Hrvatski nogometni savez. Naime, nakon što korona posustane i sport se u nekoj formi i vrati na sportska borilišta, čini se kako će najveći kolač biti upravo na tv pravima jer uživo će biti nemoguće pratiti utakmice – barem još nekoliko mjeseci.

Pa ima li, sukladno tome, šanse da hrvatski klubovi konačno dobiju veći novac od televizijskih prava? Prema aktualnom ugovoru s tvrtkom VOX-nogomet koji vrijedi do 2022. godine deset prvoligaša dijeli 12 milijuna kuna, prvaku ide nešto iznad 20 posto, novom u ligi, što je sada Varaždin tek 440.000 kuna, a još tri milijuna mogu namaknuti svi zajedno na ime bonusa. To je zajedno dva milijuna eura, u odnosu na bilo koju imalo ozbiljniju ligu, a HNL ovog časa ima 15. rejting u Europi, zvuči kao socijalna pomoć.

Kako pišu Sportske novosti HNS je ovog ponedjeljka objavio međunarodni poziv tvrtkama i agencijama za dostavu ponuda za početak pregovora o prodaji televizijskih i svih povezanih medijskih prava za natjecanja i utakmice kojima je vlasnik HNS. Radi se o razdoblju od sedam godina, od početka natjecateljske sezone 2022./23. do završetka 2028./29. uz mogućnost dostave ponude na dodatne tri natjecateljske sezone. Rok za predaju ponuda za pregovore traje do 11. svibnja 2020. godine.

Neki iz Saveza uvjeravaju da tako rana objava natječaja nije slučajna, navodno imaju asa u rukavu, međunarodnu kompaniju koja je spremna dati osjetno veći novac. Klubovi 1. HNL se nadaju da će cifra koja njima pripada biti pomnožena minimalno s tri.

I UEFA je najavljivala otkupa TV prava u državama gdje se sada vrte skromne svote, međutim ovaj poziv nema veze s time. Lani je Damir Mišković, dopredsjednik HNS-a, zagovarao da se TV prava prodaju jednoj talijanskoj agenciji. Brzo će 11. svibnja, tko će se sada javiti? Koga to imaju u vidu? Hoće li im se ispuniti očekivanja? Pitanje je i na kojoj televiziji bismo tada gledali HNL. Čak se šuška, iako ne znamo koliko je to realno, da se raskine ugovor s aktualnim vlasnikom TV prava i da novi, koji će biti odabran, preuzme i prije 2022. godine. Klubovi nasušno trebaju novac i nadaju se da će svoj proizvod bolje unovčiti, a HNS ne prodaje samo HNL nego i A reprezentaciju. Sve u paketu.

Radi se o susretima Prve HNL koje obvezno moraju biti u prijenosu sa najmanje sedam kamera i u HD produkciji, o utakmicama Druge HNL, od čega najmanje jedna po kolu mora ići uživo, o Hrvatskom kupu, Superkupu, Prvoj ligi za žene gdje se igra 56 utakmica i doigravanje, a HNS traži da ih barem pet mora biti u prijenosu tijekom sezone, usto finale Kupa za žene mora također ići uživo kao i finala Kupa za pionire, juniore i kadete. U toj priči su i utakmice Vatrenih kojima je HNS organizator, revijalni i memorijalni ogledi, druge nacionalne vrste, ali i futsal liga s minimalno 18 prijenosa kroz sezonu i kompletnom play-offom uživo te završnicom Kupa, kao finalom Kupa u futsalu za žene. Pa i da tko bude odabran, mora minimalno prenositi deset pripremnih susreta klubova.

Ujedno su dostupni i naslovno sponzorstvo lige, sponzorstvo sudaca pa po novom i VAR sobe.

U ponudi treba biti fiksna naknada za svaku godinu, te omjer varijabilne naknade koje će se obračunavati kasnije. Radi se o svim pravima, od televizijskih do internetskih, a i modela koji će se tek pojaviti u tom razdoblju, piše SN.

Vezane vijesti

Komentari