fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 lip 2022

Objava

HOĆE LI UOPĆE BITI SPORTA SLIJEDEĆIH GODINU DANA? Ništa od EURA i OI ni 2021?!
foto: pixabay
Sport

HOĆE LI UOPĆE BITI SPORTA SLIJEDEĆIH GODINU DANA? Ništa od EURA i OI ni 2021?! 

Ako se ne pronađe cjepivo, a gotovo sigurno neće biti u upotrebi do najranije kraja 2021.godine, ako se ne pronađe lijek – a za virusna oboljenja pravi lijek ne postoji, i ukoliko se koronavirus ne povuče sam od sebe – kao što je to bio slučaj kod sličnih virusa SARS-a i MERS-a, vrlo vjerojatno pravog sporta neće biti još jako dugo.

Naime, posljednjih dana i tjedana, kako spoznaje u pošati (koja je u tri mjeseca ubila 200 tisuća ljudi) postaju sve jasnije, sve su glasnija predviđanja kako bi se koronavirus koji se izuzetno brzo širi među ljudima i koji je već sada ušao u sve kutke zemaljaske kugle mogao zadržati pa čak i mutirati u još opasniji soj u nekom slijedećem valu.

Taj drugi val bi mogao biti već u ranu jesen – negdje u listopadu, a što će se tada događati to nitko ne zna.

Jedino se treba nadati da se neće ponoviti scenarij španjolske gripe koji je upravo u drugom valu odnio na desetke milijuna života – jer se kao prvo udomaćio među populacijom i jer je evoluirao u još strašniju varijantu. I tada – prije jednog stoljeća – i danas situacija je slična. Iako je medicinska znanost daleko uznapredovala i španjolka i korona su za medicinu – svaki u svoje vrijeme bili nepoznati, ne postoji lijek a niti cjepivo, pa je opasnost od zaraze i komplikacija za širu ljudsku populaciju ista, odnosno ništa se de facto nije promijenilo za ovih 100 godina!

Vidljivo je da epidemiološka struka u cijelom svijetu i dalje brani masovnije aktivnosti koje samim tim uključuju i bliski fizički kontakt. U svijetu sporta čak i individualnog a da ne govorimo o momčadskim sportovima, bliski kapljični kontakt je nemoguće izbjeći pa bi to mogao biti nepremostiv problem.

Iako su neki sportovi i savezi pronašli rješenje u tjeranju gledatelja s tribina, to definitivno neće riješiti problem. Čak i kada bi toplo vrijeme obuzdalo pandemiju ona neće biti zaustavljena što najbolje pokazuje činjenica da covid -19 nije nestao u onim dijelovima svijeta gdje je sada toplo pa čak i ekstremno vruće i vlažno.

Nažalost svijet sporta je danas tijesno povezan sa zaradom. Jučer je predsjednik HOO Zlatko Mateša objašnjavao kakve financijske probleme donosi jednom prebogatom Japanu odgoda Olimpijskih igara za godinu dana. A što će se tek dogoditi ako istih ne bude ni nagodinu.

Naime, pandemija koronavirusa slijedeću zimu će zasigurno ponoviti isti ovaj scenarij kakvom smo svjedočili zadnja dva, tri mjeseca diljem svijeta. I kakvom ćemo svjedočiti još tko zna koliko. Postoji opravdana bojazan da bi zimska pandemija mogla biti daleko veća, sa daleko težim posljedicama. Državama neće preostati ništa drugo nego svijet zatvoriti u karantenu i čekati taj minimalni rok od godinu i pol do dvije dok ne izađe cjepivo koje će pomoći u stjecanju kolektivnog imuniteta. Oni koji budu nade polagali u imunitet krda u eventualnom drugom valu brojit će žrtve u milijunima.

Dakle, lako je moguće da se sve ponovi i slijedeću zimu (nadamo se ne u nekom dramatičnom scenariju) i da proljeće odnosno rano ljeto dočekamo u nekom sličnom stanju u kakvom smo danas. U tom slučaju ne samo da neće biti EURA, Olimpijskih igara i ostalih velikih natjecanja nego neće biti ni sporta u cjelini. A kako je sve novac – mnogi će sportski klubovi i natjecanja propasti i trebat’ će puno vremena da se stanje u sportu barem donekle normalizira.

Sada smo još jako daleko od svega!

 

Vezane vijesti

Komentari