fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

29 svi 2022

Objava

HOO U AKCIJI: Sudjeluje u projektu koji se bori protiv namještanja utakmica
7dnevno
Nogomet

HOO U AKCIJI: Sudjeluje u projektu koji se bori protiv namještanja utakmica 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) postao je sudionik EU-projekta – “Sprječavanje namještanja utakmica na temelju dokaza”, a osim HOO-a, u konzorciju koji provodi projekt sudjeluje još devet partnera iz šest država.

Kao glavni koordinator je Sveučilište u Gentu, a sudjeluju i sveučilišta u Utrechtu, Lausanni i Loughboroughu, francuski Institut za međunarodne i strateške odnose, Međunarodni centar za etiku u sportu, Zaklada za sportski integritet, te organizacije za promicanje sporta i fair playa – Panathlon International i Play Fair Code iz Austrije.

Projekt se provodi u dvogodišnjem trajanju (do kraja 2021. godine), uz potporu iz programa Erasmus+: Sport u iznosu od 400.000 eura.

Posebni ciljevi projekta su: povećanje razine svijesti o pojavnosti namještanja utakmica u sportu, uz jačanje uvjerenja da nije u redu namještati utakmice jer taj čin narušava vjerodostojnost sporta i odvraća ljude od njega, te podijeliti i prenijeti znanje o namještanju utakmica kroz organizaciju radionica o toj problematici.

Stoga su ključne faze u provedbi ovog projekta: istraživanje o namještanju utakmica u nogometu, tenisu i košarci, radionice o namještanju utakmica u spomenuta tri sporta te međunarodna konferencija na istu temu.

“Mnogi sportaši i sportski djelatnici izloženi su različitim pritiscima kojima ih osobe iz kriminalnog miljea pokušavaju navesti na namještanje utakmica i potrebna im je pomoć za odupiranje suptilnim tehnikama uvjeravanja. Kada se nađu u takvoj situaciji, mogu se za pomoć obratiti i HOO-u, partneru u EU-projektu EPOSM. Radimo na uspostavi jedinstvene kontakt-točke za integritet u sportu u okviru projekta POINTS koji je komplementaran ciljevima projekta EPOSM, a zajedno pridonose zaštiti sportaša i jačanju integriteta samog sporta,” naglasila je HOO-ova predstavnice u projektu Alme Papić.

Dionici sporta pozvani su na uključivanje u ovaj projekt ispunjavanjem upitnika na stranici HOO-a.

Vezane vijesti

Komentari