fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 lip 2022

Objava

HRVATSKA NA EURU IGRA NA ŠKOTSKOM HAMPDENU:  Nekad je tu  utakmice gledalo 150 tisuća gledatelja!
Nogomet

HRVATSKA NA EURU IGRA NA ŠKOTSKOM HAMPDENU: Nekad je tu utakmice gledalo 150 tisuća gledatelja! 

Hrvatska nogometna reprezentacija će u svojoj skupini na Euru dvije utakmice igrati na znamenitom Hampden parku, stadionu u u Glasgowu koji je nekad bio najveći u Europi, drugi na svijetu odmah iza brazilske Maracane. Mogao je primiti 150 tisuća natiskanih gledatelja. U lipnju, 19. i 23. Hrvatska će tu igrati dvije utakmice, jednu protiv Češke a jednog suparnika čeka još iz kvalifikacija (Srbija, Norveška, Škotska, Izrael). Dva je tamo Hrvatska već igrala. U kvalifikacijama za SP 2002. godine za Japan i Južnu Koreju, bilo je 0-0. S Izbornikom Jozićem bitan bod za put u Aziju osvojila je ova postava: Pletikosa, R.Kovač, Jarni, Soldo, Štimac, Tudor, Tomas, Prosinečki, Stanić, Živkovic, Balaban. Igralo se na Hampden parku i 2009. godine prijateljskoj utakmici kad je bilo 1-1, pod izbornikom Slavenom Bilićem.

Do 1950. godine i gradnje brazilske Marakane Hampden park je bio najveći stadion na svijetu, kapaciteta preko 140 tisuća gledatelja. Sagrađen još 1903. s igralištem ispod zemlje i golemim stajaćim tribinama bio je dom škotskog nogometa, dom kluba Quenns, sjedište Saveza, a danas je u njemu i proslavljeni nogometni muzej u kojeg hodočaste nogometni zaljubljenici iz cijelog svijeta.

Sad pažljivo, da vidite kakvo je značenje imao taj stadion. Pobjedu Engleza 3-1 protiv Škotske baš na tom Hampden parku vidjelo je rekordnih 149.547 gledatelja(!). Dakle, i tada je bilo brojača na ulazu, a do brojke od 150 tisuća ljudi na utakmici nedostajalo je još 453 gledatelja. Iste godine na klupskoj prvenstvenoj utakmici Celtica i Aberrdena bilo je 146.433 gledatelja što je europski rekord, baš kao i prethodna međunarodna utakmica reprezentacije Engleske i Škotske.

Ne tako davno u okviru Kupa UEFA-e dvoboj Celtica i Leeds Uniteda, 1970. godine, nazvan i “bitkom za Britaniju” gledalo je 136.505 gledatelja. I to je europski rekord u klupskim međunarodnim utakmicama.

Na ovome stadionu igrane su i brojne znamenite utakmice, pa i finale Kupa prvaka Real Madrida i frankfurtskog Eintrachta, 7-3 za Real, ali i finale Lige prvaka Real – Bayer Leverkusen 2002. godine s onim čuvenim golom Zidanea. Stadion je renoviran devedesetih godina prošlog stoljeća, zbog sigurnosti, danas prima tek nešto više od 50-ak tisuća gledatelja i po UEFA-inim kriterijima jedan je od desetak stadiona u Europi s “pet zvjezdica”. U škotskom svakodnevnom narječju poznata je uzrečica Hampden roar, u slobodnom prijevodu hampdenska buka.

Riječ je o specifičnom zvuku sa stadiona koji se čuje i kilometrima unaokolo, napose to datira iz prethodnog razdoblja kad je svako malo na stadionu bilo preko sto tisuća navijača. Neki su čak i mjerili taj zvuk i na izvoru je bio snažniji, kako su naveli, od rike topovske paljbe u poznatoj bitci Prvog svjetskog rata, na Marni.

Na kraju recimo i da je na tom stadionu dvaput debitirao Maradona. Kao igrač Argentine i kao izbornik Argentine!

Vezane vijesti

Komentari