fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 lip 2022

Objava

HRVATSKA SE BRANI SRCEM:  Baš sve možemo kad smo rame uz rame!
Ostali sportovi

HRVATSKA SE BRANI SRCEM: Baš sve možemo kad smo rame uz rame! 

U nevolji smo, znamo to i sami. Kad nismo bili u nevolji ponašali smo se kao i sav „normalan” svijet. Malo smo marili jedni za druge, svi smo bili okrenuti egzistenciji, golom materijalizmu, bili smo posvećeni samo sebi. Mislili smo da je to u redu, jer svijet zapravo u idealnim uvjetima i funkcionira na takav način.
Ali, kako smo svi krhki kao lišće na buri, kako je život nepredvidiv poput zaostale bombe, tako su nas snašle pošasti, prirodne katastrofe. I nešto se probudilo u nama, nešto lijepo, humano, ljudski, toplo, emotivno. I zatoplilo nam je u duši, bacilo nas tridesetak godina natrag kada je Hrvatska klecala na koljenima hvatajući dah da uopće preživi.
Ljudi žele pomoći, nude se, upozoravaju one koji nisu disciplinirani da ne budu sebični, napose se to odnosi na one koji zanemaruju opasnosti od koronavirusa pa se šetaju gradom i druže djegod stignu… Navijači koji na tribinama izgledaju kao sami vragovi postali su anđeli, pomažu bolesnicima, nose odjeću i hranu potrebitima, preseljavaju bolnice…
Zagreb je pogodio snažan potres, panika je bila neizbježna, strah, s koronavirusom na vratu, sve je to nalikovalo na apokalipsu.
I onda dođe iz Hajduka poruka podrška, tako lijepa, slatka, sročena u maniri majstora ne samo majstora s mora, nego majstora riječi, s fotografijom oskvrnute katedrale – „Drži se Zagrebe”.
Predivno, naklon do poda. U nama svima se zbog te poruke probudilo ono što bi morali uvijek imati. Humanost, empatiju, želju za pomaganjem. Civili, službenici, navijači, dakako liječnici, medicinsko osoblje, građani… Svi zajedno sudjeluju u borbi protiv zarazne pošasti koja je dobila saveznika u prirodnim silama.
I u ovakvim trenucima se zapitamo. A gdje nam je dosad bila ljudskost? Zatomljena ili nestala? Pogurnuta samo u stranu? Ili je nismo ni imali?
Nismo tu da damo odgovor, ali da smo i prije mogli biti bolji – jesmo. Biti solidarni s onima koji rade a ne dobivaju plaće, prema sirotinji, beskućnicima, nesretnicima, prema svima onima kojima je sudbina okrenula leđa.
Da, zacijelo smo bili sebični, sad vidimo kako nam je dobro, pa nekima i idealno bilo. Ali, ljudskost ipak nije nestala u nama. I to je najveći dobitak ovog društva koje je, nažalost, zapalo u jedan oblik moralne i etičke krize. U kojem su se i putem medija i marketinga nudile loše, ma i bezvrijedne ideje i materije.
Ali gle, narod nije izgubio na duši, dobrota nije nestala, humanizam se probudio. Gledati BBB navijače kako pomažu trudnicama na hladnoći odmah nakon potresa u Zagrebu, a danima pomažu ugroženim ljudima u samoći, „torcidaše” kako sele bolnicu, „funcute” koji nose hranu usamljenima i potrebitima, „Armadi”, koja ne prestaje s humanitarnim radom, zar to nije slika od koje suza ide na oko.
Pa, naša Hrvatska vojska, koja je iste sekunde izašla na teren, da narodu bude tu pri ruci, na pomoći. Ta, nije vojska, unatoč želja određenih u Hrvatskoj, odnarođena, neki poseban ili izoliran otok. Ona je naša i samo naša. I pomaže nam. Sjajna je i policija, civilna zaštita čudesna, vatrogasci su nam uvijek tu, simbioza je to na koju moramo biti ponosni
Liječnici koji su na prvoj crti obrani. Njihov napor i rizik kojem se podvrgavaju traži od svih nas jedan istinski – hvala!
Hrvatska će dobrotom i humanošću prebroditi ovu krizu. Dakako, i zajedništvom. Vratiti ćemo sve ono što smo negdje duboko skrivali u sebi dok nam je bilo relativno dobro.
I ovo što sad naučimo neka zapamtimo malo duže. Još 1991. godine stali smo svi jedan uz drugoga. Evo nas opet zajedno. Ostanimo tako zauvijek!

Vezane vijesti

Komentari