fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

28 svi 2022

Objava

I ŠPANJOLCI ODREDILI TERMIN NASTAVKA PRVENSTVA: Jesu li svjesni  situacije?
foto: HINA/EPA/MANUEL BRUQUE
Nogomet

I ŠPANJOLCI ODREDILI TERMIN NASTAVKA PRVENSTVA: Jesu li svjesni situacije? 

Predsjednik španjolske nogometne lige Javier Tebas rekao je u utorak na konferenciji za medije kako bi se prvenstva diljem Europe mogla nastaviti 29. svibnja,iako je španjolski nogometni savez prethodno poručio da se ne može govoriti o datumima dok u Španjolskoj traje teška situacija zbog koronavirusa.

„Trenutno se uopće ne spominje mogućnost da se ne odigra prvenstvo. To je pretpostavka o kojoj ne razmišljamo. Želimo završiti natjecanje, vjerojatno bez publike“, rekao je Tebas.

„Scenariji za nastavak, razmatrani s UEFA-om, su 29. svibnja, te 6. ili 7. lipnja ili 28. lipnja. To vrijedi za sve europske lige. Stoga još uvijek imamo vremena da se igrači vrate na treninge“, dodao je.

Španjolsko prvenstvo zaustavljeno je 13. ožujka kada je u zemlji proglašeno izvanredno stanje zbog koronavirusa koje će trajati minimalno do 26. travnja. Nogometaši od tada individualno vježbaju u svojim kućama i stanovima.

„Ako ne završimo ovu sezonu imat ćemo gubitak od 1 milijardu eura. Ako ju završimo bez publike financijski trošak će biti 350 milijuna eura. A ako ju završimo s publikom na stadionima gubitak će iznositi 150 milijuna eura, rekao je prvi čovjek La Lige koja okuplja 42 kluba španjolske prve i duge lige.

Tebas je u petak pozvao klubove da igračima smanje plaće dok traje izvanredno stanje što je naišlo na protivljenje sindikata španjolskih nogometaša AFE.

„Nalazimo se usred izvanredne i nepredvidive krize, s enormnim učinkom. Svi gube novce pa mi se čini normalno da se plaće igrača smanje. U Španjolskoj nismo postigli sporazum sa sindikatom, naši pregovori su propali jučer“, izjavio je Tebas.

„Trenutno je 8 klubova La Lige otočelo Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (ERTE) no idućih dana će sve naše momčadi aktivirati postupak smanjenja plaća preko ERTE-a ili individualnih dogovora s igračima”, rekao je. Među tim klubovima su Barcelona, Atlético Madrid, Espanyol i Deportivo Alavés.

“Španjolski nogomet nema namjeru zatražiti državnu pomoć, trebamo ostati financijski nezavisni“, dodao je Tebas.

Ovom situacijom obuhvaćeni su i hrvatski igrači Ivan Rakitić (Barcelona), Luka Modrić (Real Madrid), Šime Vrsaljko (Atlético Madrid), Ante Budimir (Mallorca), Filip Bradarić (Celta Vigo), Toni Datković (Huesca), Ante Ćorić (Almería) i Antonio Milić ( Rayo Vallecano).

Mnogim igračima u Španjolskoj poput Bradarića, Datkovića, Ćorića i Milića ugovor istječe 30. lipnja pa je nepoznato što će biti s njima ako prvenstvo do tad ne završi.

„Bit će potrebno modificirati ugovore koji istječu 30. lipnja, a također i ugovore o posudbama igrača do tog datuma. Nije jednostavno, ali također niti komplicirano. Vjerujem da će se igrači složiti a da će različite lige pronaći rješenje u skladu s općim pravilom“, napomenuo je Tebas.

Rekao je kako bi se prvenstva trebala završiti u aktualnom formatu.

„Promjenu formata trebalo bi izbjeći jer smo na nacionalnoj i međunarodnoj razini prodali televizijska prava na naše lige i Ligu prvaka. Prodali smo ih u ovom formatu, s ovim brojem momčadi i utakmica. Promijeni li se struktura natjecanja bit ćemo obvezni promijeniti stotine ugovora. To je, prema mom mišljenju, jako rizično“, zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari