fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 lip 2022

Objava

I SPORT  I ŽIVOT BI SE LAKŠE POKRENULI: Da imamo Imunološki zavod iza sebe!
Tjedni pregled

I SPORT I ŽIVOT BI SE LAKŠE POKRENULI: Da imamo Imunološki zavod iza sebe! 

Popuštanjem strogih mjera protiv pandemije koronavirusa otvaraju mnoga pitanja. U cijeloj priči se ne može govoriti o optimizmu i pesimizmu, nego samo o činjenicama. Sve datume, u tri termina, koje je hrvatska Vlada odredila treba gledati ne podozrivo već kao pokušaj vraćanju normalnom životu.
A svaki pokušaj je tek pokušaj, nije zbivanje koje nužno daje pozitivan ishod. Ovdje su bitne samo činjenice, zaustavljanje epidemije!
Kad se govori o opuštenijim mjerama i u Hrvatskoj se odmah govori o nastavku sportskih natjecanja, Vlada je dala upute kad i koji sportaši mogu trenirati…
Misao odmah baca na nastavke natjecanja.
Bez gledatelja, dakako! Drugačije i ne može, makar teško je reći da su u krivu oni koji tvrde da se i sportaši na terenu mogu zaraziti, pa zarazu donijeti kući, na ulicu, bilo gdje…
Unatoč frazama „kako se sport i politika ne smiju miješati”, teško je izuzeti sport od politike. Kao što je teško dokučiti zašto se Hrvatska, ne cijelo društvo već visoka politika, odreklo Imunološkog zavoda koji bi u ovoj dramatičnoj situaciji bio ne samo slamka spasa, već zalog bolje i zdravije budućnosti. Za cijelu naciju, pa i naš sport.
Naš imunološki zavod, svjetski znan, bio je žrtva političkih igara i to na takav način da je bio postavljen pred zid i doslovce ustrijeljen. Bez obzira o kojoj se vlasti radilo, niti jedna nije učinila pomak u oporavku te institucije koja je mogla pomoći i svjetskoj znanosti. Jer, bila je tako autoritativna i krcata znanjem da je mogla pripomoći i bržem pronalasku lijeka i cijepiva protiv pandemijske napasti koja nas je okružila.
Nema nikakve sumnje da će se sport nastaviti igrati bez gledatelja, tribine će biti puste. I neće se nikad napuniti dok svjetska znanost ne pronađe cjepivo.
I sada, unatoč svih problema i zapuštenosti, u borbi protiv koronavirusa pomaže i Imunološki zavod, koji izrađuje podloge za brisove kako bi se što više ljudi moglo testirati. Naravno, kad nas je stislo iznova je aktualno pitanje Zavoda koji je godinama uništavan, a bio je iznimno uspješan u proizvodnji virusnih cjepiva i pripravaka iz krvne plazme.
Lakše bi bilo i sportašima i budućim gledateljima u našem društvu i okolini kada bi znali da iza nas stoji Imunološki zavod koji je sposoban za najveće stvari. Godine nemara i pokušaji privatizacije ugasili su proizvodnju.
Politika u nas koja je spašavala proračunskim novcem kojekakve propale projekte, banke, tvrtke pa i pojedince odavno ja pala na ispitu glede Imunološkog zavoda. Možda je sad pravi trenutak da se žrtvuju svi ostali projekti koji se neće moći skoro pokrenuti i spasi, osovi na noge Zavod. Koji bi nam mogao i život značiti…
Ruku na srce, da je naš Imunološki zavod u stanju u kakvom je trebao biti Hrvatska bi mogla jako brzo napraviti i prvu specifičnu terapiju protiv ovog novog virusa.
Da je tako i sportaši bi lakše išli na trening, brže počeli natjecanja, život bi poprimio obrise onog starog puno brže. Imali bi više povjerenja u sami sebe.
Uostalom, navikli smo mi da nam propadaju tvrtke, klubovi, banke. I sve se preživi. Ali, Imunološki zavod je baš život značio!

Vezane vijesti

Komentari