Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

23 ožu 2023

Objava

IMAMO LI PRAVI LIJEK ZA KORONU? Jeftin i lako dostupan, proizvodi se u Sloveniji…
twitter/bbc
Korona virus

IMAMO LI PRAVI LIJEK ZA KORONU? Jeftin i lako dostupan, proizvodi se u Sloveniji… 

Britanski znanstvenici objavili su u utorak da bi jedan, inače dobro poznat i u medicini široko rabljen, jeftin lijek mogao spasiti brojne živote! Otkriće je proizašlo iz trenutno najvećeg svjetskog testiranja poznatog pod imenom Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY (RECOVERY) koje istražuje mogu li neki od već postojećih lijekova biti korisni u liječenju covida-19.

Ideja tog i sličnih istraživanja je da se ubrza pronalaženje lijekova među onima koji su već odobreni jer imaju učinak na neke bolesti ili simptome koji imaju podudarnosti s covidom-19, a nemaju previše ozbiljne nuspojave.

U sklopu studije znanstvenici su, uz antimalarik hidroksiklorokin i antibiotik azitromicin (kod nas poznat kao Sumamed), testirali i neke protuupalne lijekove jer je poznato da covid-19 može uzrokovati pretjeranu reakciju obrambenog sustava, tzv. citokinsku oluju.

Testiranje jednog od protuupalnih kortikosteroida deksametazona pokazalo je da on u malim dozama, kada se daje najteže oboljelima, može značajno smanjiti njihovu smrtnost.

Autori su za britanske medije izjavili da se deksametazon od početka pandemije koristio za liječenje pacijenata u Velikoj Britaniji, mogao spasiti oko 5000 života.

BBC je na Twitteru objavio da će se taj lijek od danas početi na široko primjenjivati u britanskom zdravstvenom sustavu jer mu je cijena mala, a ima brz učinak.

Voditelj istraživanja, epidemiolog Martin Landray, istaknuo je da nalazi ukazuju da liječenje deksametazonom traje do 10 dana te da on košta oko 5 funti (oko 42 kune) po pacijentu za cijelu terapiju.

Smatra da bi ga bolnice trebale što prije početi davati pacijentima s težim simptomima zaraze, no upozorio je da i dalje ne bi trebao biti dostupan bez recepta.

Naime, prema rezultatima studije deksametazon ne pomaže onima koji imaju blage simptome covida-19, odnosno onima kojima ne treba pomoć pri disanju. Bio je učinkovit samo kod pacijenata koji su trebali kisik te još više kod onih koji su bili na respiratorima.

U ovaj veliki klinički pokus uključena su 2104 pacijenta koji su bili nasumično odabrani među hospitaliziranim bolesnicima. Oni su 10 dana svakodnevno dobivali doze od 6 mg lijeka (bilo oralno ili intravenozno). Druga nasumično odabrana skupina od 4321 pacijenta dobivala je uobičajenu zdravstvenu skrb za covid-19. Među onima koji su dobivali uobičajenu skrb smrtnost nakon 28 dana bila je najviša u skupini bolesnika koji su trebali respiratore (41%), nešto manja bila je kod onih koji su trebali kisik (25%), a najmanja među onima koji nisu trebali nikakve respiratorne intervencije (13%).

Deksametazon je smanjio smrtnost kod pacijenata na respiratorima za jednu trećinu, a onih na kisiku za jednu petinu. Bolesnici koji nisu trebali pomoć u disanju nisu imali dokazane koristi od lijeka.

Na temelju ovih rezultata autori su zaključili da bi deksametazon mogao spriječiti svaku osmu smrt bolesnika na respiratoru te svaku dvadeset i petu kod onih koji uzimaju kisik.

“Ovo je za sada jedini lijek za koji se pokazalo da značajno smanjuje smrtnost. To je velik korak naprijed“, komentirao je rezultate studije epidemiolog Peter Horby sa Sveučilišta Oxford.

Deksametazon se inače koristi za ublažavanje raznih upalnih procesa. Na stranici farmaceutske kompanije Krka, koja također proizvodi taj lijek, piše da se preporučuje “za nadomjesno liječenje nedovoljnog izlučivanja prirodnih kortikosteroida pri zatajenju kore nadbubrežnih žlijezda”, ali i “radi protuupalnog, analgetskog i protualergijskog učinka te smanjivanja djelovanja imunološkog sustava preporučuje se za liječenje reumatskih, sustavnih vezivnotkivnih, alergijskih i kožnih bolesti te bolesti očiju, probavnih organa, dišnih organa, krvi, bubrega, nekih oblika raka, reakcija odbacivanja nakon presađivanja organa i šoka”.

Koliko god rezultati obećavali, treba istaknuti da studija još nije prošla recenziju neovisnih stručnjaka te da tek treba biti objavljena u nekom ozbiljnom časopisu. Ono što za sada imamo jest izvještaj samih autora objavljen na stranicama projekta RECOVERY.

 

Vezane vijesti

Komentari