fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

27 ruj 2021

Objava

ISPITIVANJE POKAZALO: Brži oporavak od koronavirusa je uz lijek Remdesivir
Foto: screenshot/sky news
Korona virus

ISPITIVANJE POKAZALO: Brži oporavak od koronavirusa je uz lijek Remdesivir 

Oboljeli od covida-19 koji su uzimali lijek Remdesivir oporavili su se 30 posto brže od onih na placebu, pokazuje veliko američko kliničko ispitivanje čiji su rezultati objavljeni u srijedu, prenose svjetski mediji.

To je prvi put da je kliničko ispitivanje, provedeno uz poštivanje zlatnih pravila kliničkih ispitivanja – testiranja lijeka uz kontrolnu skupinu te na dovoljno velikom uzorku, pokazalo djelotvornost nekog lijeka protiv covida-19.

Američki nacionalni institut za alergiju i zarazne bolesti (NIAID), koji je vodio istraživanje, objavio je da su se pacijenti koji su uzimali taj lijek oporavili 31 posto brže od onih na placebu.

Korištenje kontrolne skupine ispitanika u istraživanju djelotvornosti lijeka vjerodostojni je način provjere stvarnih učinaka lijeka jer oni u kontrolnoj skupini ne dobivaju lijek nego neutralni pripravak, što omogućuje da se njihovo zdravlje usporedi sa skupinom koja prima testirani lijek i tako utvrdi postoji li ikakav učinak lijeka.

Kad se ne koristi kontrolna skupina za eventualno poboljšanje zdravlja kod pacijenata koji uzimaju lijek, ne može se sa sigurnošću utvrditi je li ono posljedica lijeka ili su se naprosto sami od sebe brže oporavili.

“Prosječno vrijeme oporavka kod pacijenata koji su liječeni Remdesivirom bilo je 11 dana u usporedbi s 15 dana, koliko je trajao oporavak onih u kontrolnoj skupini”, objavilo je institut NIAID.

Njegov čelnik Anthony Fauci istaknuo je u srijedu da ti podaci pokazuju jasan, značajan i pozitivan utjecaj lijeka na skraćivanje vremena oporavka te su važan dokaz da lijek “može blokirati virus”.

Istraživanje je sugeriralo da pacijenti na tom lijeku imaju manje izglede umrijeti, iako je razlika bila mala. Stopa smrtnosti bila je 8,0 posto na Remdesiviru u odnosu na 11,6 posto za placebo skupinu.

Istraživanje je počelo 21. veljače i obuhvatilo je 1063 osobe na 68 lokacija u SAD-u, Europi i Aziji.

Tijekom istraživanja nitko od pacijenata ni liječnika nije znao tko prima Remdesivir a tko neutralni pripravak kako bi se uklonila bilo kakva pristranost.

Znanstvenici su objavili kako iz etičkih razloga nisu željeli čekati s objavom rezultata istraživanja ni čekati znanstvenu recenziju, jer su potvrdili djelotvornost lijeka te su smatrali da svim oboljelima od covida-19, uključujući one iz kontrolne skupine, treba omogućiti pristup tome lijeku.

Peter Horby, epidemiolog sa sveučilišta Oxford, koji nije bio uključen u studiju, kazao je za Afp: “Moramo vidjeti pune rezultate no ako to bude potvrđeno, to bi bio fantastični rezultat i velika vijest u borbi protiv covida-19.”

I proizvođač lijeka Gilead objavio je u srijedu rezultate svoga istraživanja na 397 oboljelih od teškog oblika covida. To istraživanje nije provedeno uz kontrolnu skupinu. Tvrtka je željela proučiti sigurnost lijeka, odnosno nuspojave, nakon pet odnosno deset dana primjene.

Remdesivir je lijek koji je ranije testiran za liječenje ebole, no nije se pokazao učinkovitim. On djeluje izravno na virus tako što ‘glumi’ jedan od ‘građevnih’ elemenata RNK i DNK i ulazi u genom virusa te blokira njegovo razmnožavanje.

Iako su rezultate pozdravili brojni znanstvenici, ipak upozoravaju da su njegove koristi relativno umjerene.

“To je prvi dokaz da Remdesivir ima stvarne koristi, no one sigurno nisu dramatične”, kaže Stephen Evans s londonske škole za higijenu i tropsku medicinu.

“Ti su podaci obećavajući i, s obzirom na to da ne postoji lijek za covid, mogli bi dovesti do brzog odobrenja Remdesivira”, kaže Babak Javid s medicinskog fakulteta Tsinghua u Pekingu. “No pokazuju i da Remdesivir nije magično rješenje.”

Dosadašnja istraživanja toga lijeka koji se daje intravenski, među kojima i ono provedeno u Wuhanu, pokazala su kontradiktorne rezultate.

Po istraživanju na malom uzorku od 237 ispitanika u Wuhanu lijek se nije pokazao djelotvornim osim u slučaju pacijenata na respiratorima, objavljeno je u časopisu Lancet.

To je istraživanje, u kojemu je bila i kontrolna skupina, na kraju prekinuto zbog toga što se po mnogim stručnjacima odvijalo uz premali broj ispitanika da bi rezultati bili pouzdani.

Stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za izvanredna stanja odbio je u srijedu komentirati izvješća da bi se lijek Remdesivir mogao pokazati uspješnim u liječenju covida-19, oboljenja respiratornog sustava koje uzrokuje novi koronavirus.

“Ne bih želio ništa posebno komentirati jer nisam detaljno proučio radove o Remdesiviru”, kazao je Mike Ryan i dodao da je Remdesivir jedan od lijekova koji se ispituje te da smatra da je potrebno pričekati puno više podataka.

“No nadamo se da bi se taj lijek te mnogi drugi mogli pokazati uspješnima u liječenju covida-19”, rekao je Ryan.

Krajem travnja Kina je objavila da je njihovo istraživanje pokazalo da lijek nije bio uspješan u tretiranju covida-19, a njihov dokument je, kako je tada prenio BBC, Svjetska zdravstvena organizacija “slučajno” objavila.

WHO je objavio detalje o kliničkim ispitivanjima u svojoj bazi podataka, a zatim je iste uklonio.

 

Vezane vijesti

Komentari