fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

28 svi 2022

Objava

JE LI OVO KRAJ ILI NOVI POČETAK? WHO preporučio prekid natjecanja do kraja 2021.
foto: pixabay
Nogomet

JE LI OVO KRAJ ILI NOVI POČETAK? WHO preporučio prekid natjecanja do kraja 2021. 

Dok se čini se kako pandemija koronavirusa jenjava i većina država sramežljivo najavljuje popuštanje strogih mjera izolacije, a među njima je i pokušaj da se ‘ožive’ sportska natjecanja diljem svijeta (za početak bez navijača na tribinama), čelni ljudi Svjetske zdravstvene organizacije  ne slažu se s tim najavama i imaju puno drastičniji prijedlog – koji je zapravo šokirao sve.

Naime, talijanski mediji donose bombastičnu vijest koja je ‘procurila’ u javnost nakon jučerašnjeg telefonskog sastanka glavnih tajnika članica Uefe.

Navodno je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) – nakon najava kako bi se nogometna prvenstva mogla nastaviti uskoro, ali bez prisustva navijača na tribinama – Uefi predložiladrastične mjere zbog straha od ponovnog rasplamsavanja pandemije koronavirusa.

Tako talijanska La Republica otkriva kako je želja Svjetske zdravstvene organizacije da se sve utakmice u nadležnosti Uefe i Fife otkažu u razdoblju od sljedećih 18 mjeseci!

Iz WHO-a su izrazili zabrinutost zbog mogućeg drugog vala pandemije, koji bi prema nekim procjenama mogao biti jači i teži od prvog koji trenutno pomalo popušta.

Za sada je WHO predložio stanku od godine i pol, prije svega je to uputa za nogomet kao najpopularniji sport na svijetu, s tim da bi se – barem prema njihovim prijedlozima – sve ponovno moglo pokrenuti u ljeto 2021. godine!

Argument WHO-a za tako radikalan pristup u vrijeme kada se u gotovo cijeloj Europi relaksiraju mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa, jer je broj novozaraženih već neko vrijeme u padu, bio je da se ponovnim zahlađenjem na jesen i na zimu očekuju novi, još ozbiljniji valovi koronavirusa u Europi, pa bi putovanja klubova iz jedne zemlje u drugu te posebno masovna međunarodna gostovanja navijača doprinijela bržem širenju korone.

Uostalom, znanstvenici se slažu da je upravo prva utakmica osmine finala Lige prvaka koju su u Milanu igrali Atalanta iz Bergama, svjetskog žarišta pandemije te Valencia, doprinijela rapidnom širenju koronavirusa po Italiji i Španjolskoj. U te dvije države, koje su najgore u Europi pogođene koronom, te uz SAD i najgore u svijetu, do sada je od posljedica tog virusa umrlo oko 50 tisuća ljudi.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije koja je očajno reagirala na početku pandemije koronavirusa i potpuno pogrešno procijenila ne samo opasnost od njega, nego i načine širenja bolesti, pa sada očito puše i na ne tako hladno je da se uvede moratorij na međunarodni nogomet sve dok se cjepivo za koronu ne samo pronađe, nego dok se počne masovno primjenjivati.

To ima smisla jer ogromne su razlike u situaciji s koronavirusom u primjerice Italiji i Španjolskoj s jedne, te u posljednje vrijeme Hrvatskoj i Austriji s druge strane. Raširenost bolesti u populaciji, broj (novo)zaraženih, preminulih i s tim povezani rizici su gotovo neusporedivi. Naravno, interakcijom između igrača iz tih država, a kamoli i navijača, iz žarišta kojima korona bjesni bi se bolest svakako širila u one države koje za sada uspješno kontroliraju ili suzbijaju virus.

Ovakva preporuka je u opreci sa željom i planovima Uefe i njenog predsjednika Aleksandera Čeferina da se prekinuta sezona euro-kupova odigra do kraja najkasnije u kolovozu ove, a teška srca odgođeni Euro u ljeto iduće godine.

WHO preporučuje da se Liga prvaka i Europa liga ne igraju uopće idućih godinu i pol, dok se Euro 2020, koji je postao Euro 2021, ne bi igrao uopće. Velikog nogometnog natjecanja ne bi dakle bilo sve do SP-a 2022.

Jasno je da bi Uefino prihvaćanje ovakvih preporuka bilo gotov katastrofalno po financijsku budućnost vrhunskog nogometa u Europi.

 

Vezane vijesti

Komentari