fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

27 svi 2022

Objava

JEDAN OD NAJBOLJIH HRVATSKIH ZNANSTVENIKA: Neće biti normalnog života bez lijeka ili cjepiva
izvor: facebook/igor stagljar
Korona virus

JEDAN OD NAJBOLJIH HRVATSKIH ZNANSTVENIKA: Neće biti normalnog života bez lijeka ili cjepiva 

Jedan od trenutno najboljih hrvatskih ali i svjetskih znanstvenika Igor Štagljar u razgovoru za Novi list poručio je kako se iznenadio kada je pročitao da hrvatska vlada ublažava mjere za uskrsne blagdane te da bi nam se to moglo obiti o glavu.

“Bojim se da bi nam se ta odluka mogla obiti u glavu. Ništa, morat ćemo sada pričekati tri do četiri tjedna, koliko je potrebno od inicijalne zaraze do moguće smrti, te onda vidjeti koliko ima novoregistriranih covid-19 slučajeva i njegovih žrtava”, upozorava.

Štagljar kaže kako je upravo distanciranje u ovom trenutku naša jedina šansa jer, kako objašnjava, velika većina zaraženih ljudi, njih oko 80 posto, ima vrlo blage simptome, dok će tek 20 posto njih morati biti hospitalizirano, a od tih 20 posto će samo mali postotak, oko pet posto, imati vrlo ozbiljne simptome koji će zahtijevati upotrebu respiratora kako bi mogli dobiti prijeko potreban kisik.

“Ovih 80 posto zaraženih koji su tako reći asimptomatični s lakoćom šire virus dalje zbog njegove visoke RO vrijednosti (2,5), što znači da će osoba zaražena SARS-CoV-2 virusom prenijeti virus na 2,5, ili zaokruženo, na tri osobe, a te tri novozaražene osobe će virus eksponencijalno širiti dalje. To će rezultirati činjenicom da će za mjesec dana već biti zaraženo više od 400 osoba, a sve to zbog one inicijalno zaražene osobe”, govori Štagljar za Novi list i dodaje kako povratka u normalan život neće biti dok ne budemo imali lijekove ili cjepiva, a do toga je najmanje 12 do 18 mjeseci.

“Jedino što nam preostaje je da se sakrijemo od virusa kako bismo maksimalno smanjili broj novoinficiranih te tako oslobodili slobodna mjesta u bolnicama za onih pet posto kojima će njega stvarno biti potrebna”, zaključuje Štagljar.

Vezane vijesti

Komentari