Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

29 ožu 2023

Objava

JESU LI SVJESNI ŠTO IH ČEKA? Istra bez plaća, Dinamo bez transfera, Inter bez igrača…
foto HINA/ Daniel KASAP/dk
Nogomet

JESU LI SVJESNI ŠTO IH ČEKA? Istra bez plaća, Dinamo bez transfera, Inter bez igrača… 

Čini se kako mnogi još nisu svjesni posljedica koje će na život, ekonomiju cijeli svijet pa tako i onaj sportski ostaviti iza sebe pustoš koju će tek proizvesti pandemija koronavirusa.

Primjerice FIFA ne samo da će ukinuti klasični ljetni prijelazni rok nego će i ugovore igrača i trenera koji su uobičajeno trajali do nekog datuma u lipnju produljiti, ako se sve strane drukčije ne dogovore, do kraja sezone. No, najneizvjesniji su još ti datumi – nastavka i kraja sezone, no sve je vjerojatnije da se u većini liga neće moći završiti zaključno s nedjeljom 28. lipnja…

Posljedice globalne pandemije, jasno, prelijevaju se i na HNL, a pogotovo Dinamo, čijim putem, 66 posto smanjenja plaća igračima, kreće i Rijeka, Osijek je to već napravio…. No, sve je to relativno, jer ako stanka potraje, neće biti ni novog dotoka novca.

Trenutno je u Maksimiru status quo, ni klub, ni igrači, ni trener Nenad Bjelica nisu povukli sljedeći potez nakon što su u četvrtak navečer otkaze dobila šestorica Bjeličinih pomoćnika. Treneru i igračima se – zasad – ne žuri, jer dok ne potpišu ponuđeno šestomjesečno smanjenje ugovora za dvije trećine, od čega će im se trećina kasnije vratiti, klub mora isplaćivati pune iznose ugovornih rata ako želi izbjeći eventualne kasnije pravne korake oštećenih.

Poznato je da Dinamo živi od prodaje igrača (u čemu su bili – mora im se priznati – vrlo uspješni zadnjih 15-tak godina). Ali kako sada stvari stoje ove godine mogli bi ostati bez ovog važnog kolača a ako ode Bjelica i bez Lige prvaka, jer će se ekipa raspasti.

Bez Uefinih premija i transfera Dinamu do kraja ove godine nedostaje još 30 milijuna eura da zatvori postojeći proračun. Kruta realnost je da će svi igrači na svijetu, pa i Dinamovi, morati pristati na rezanje prihoda jer ulaza novca u klubove jednostavno neće biti u tom obujmu, ne samo ovdje nego ni u Europi ni u svijetu, a neće ga biti uopće ako svi ne pristanu na rez, a manje će prihode nego dosad većina nogometaša imati i u svojim sljedećim klubovima. Plava svlačionica je zasad jedinstvena, no netko će morati povući novi potez. Vjerojatni su, u bliskoj budućnosti, sporazumni raskidi s nekim igračima koji su na tržištu ionako najmanje vrijedili i prije krize te s trenerom.

Kad se strasti malo slegnu Bjelici će klub ponuditi sporazumni raskid ugovora, kako bi mogao u trenera prve momčadi promovirati Igora Jovićevića i složiti novi stožer. Kad ode Bjelica, otići će i “njegova desna ruka u svlačionici” Dilaver, pa Hajrović i GavranovićTheophileu će isteći ugovor, pa skupi Moubandje… Najvredniji igrači su, prema Transfermarktu prije krize, ali i kvalitetom, hrvatski reprezentativci Petković (13,5 mil. eura), Livaković (13) i Oršić (9,5). Da je sve ostalo normalno, netko od njih bio bi prodan nakon Eura ovog ljeta. Sada je sve to odgođeno, nogometno tržište i nove vrijednosti igrača ovisit će o stanju na globalnom ekonomskom tržištu, mnogi klubovi doslovno će se boriti za preživljavanje, i tu je kraj priče. Tko je to prvi osvijestio i bio proaktivan, bolje će prebroditi krizu. Tko je još zatečen, propast će.

S druge strane neke poput Istre ne brinu transferi nego čisto preživljavanje i egzistencija. Za njih iz Španjolske stižu dramatične vijesti. Baskijska grupacija Alaves-Baskonia, koja je 85-postotni vlasnik hrvatskog nogometnog prvoligaša Istre 1961, najavila je smanjenje plaća svojim nogometašima i košarkašima u Španjolskoj.

Od 14. ožujka su stadioni u Španjolskoj zatvoreni pa klubovi ne dobivaju prihode od televizijskih prava, ulaznica i suvernira. Igrači se nalaze u svojim kućama gdje individualno vježbaju.

U Španjolskoj u slučaju ‘više sile’, kakva je nastala uvođenjem izvanrednog stanja u zemlji, kompanije mogu otvoriti Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (Expediente de Regulación Temporal de Empleo – ERTE). Ono će trajati minimalno do 11. travnja a sasvim izvjesno moglo bi biti i produženo.

Alavés-Baskonia nije otkrila za koliko će svojim igračima i zaposlenicima smanjiti plaće te hoće li neki tijekom tog razdoblja biti privremeno otpušteni. Samo je priopćila da će mjera biti na snazi dok traje izvanredna situacija u Španjolskoj.

Nakon ovakvog poteza za očekivati je da bi se mogle smanjivati plaće igračima i zaposlenicima i u hrvatskom prvoligašu Istri 1961. Ako se nečega budu morali rješavati jasno je tko će biti prvi ‘na tapeti’.

Popularni ‘div iz predgrađa’ – Inter iz Zaprešića ovih je dana raspustio momčad, strani igrači su otišli, trener je otišao, prihoda više nema,…

– Dopustili smo svim našim strancima da napuste Hrvatsku, budući da ovdje, u ovakvim okolnostima, neprijeporno ne mogu više imati tu kvalitetu života kakvu će imati kod svojih kuća, u krugu obitelji. Primjerice, zatvoren nam je restoran u kojem su se igrači hranili, nemaju se gdje okupiti i družiti, ne mogu trenirati… I nema nikakve svrhe da ovdje ‘čuče’ i da svi zajedno čekamo nekakvo čudo. Obustavljene su sve sportske aktivnosti do daljnjega, trener Željko Petrović također je otputovao u Nizozemsku, u Den Bosch, gdje mu živi obitelj.

Vlada apsolutna neizvjesnost na svakom planu, od trenažno-natjecateljskog do financijskog. Svi prihodi koji su se vezali uz odvijanje natjecanja, preko noći su jednostavno nestali! Nema sponzorstava, nema donacija, nema ni prihoda, kakvog-takvog, od ulaznica i TV prava, nestali su baš svi prihodi na koje smo mogli računati! Zasad je još uvijek prerano reći kako će se sve ovo odraziti na klupsku platežnu moć, ali sigurno je da će biti velikih, velikih problema, požalio se prije nekoliko dana direktor kluba Branko Laljak za SN.

Ako kojim slučajem započne prvenstvo s kim će Inter uopće igrati kada su mu većinu činili stranci? Sve se raspada polako i sigurno samo to neki očito ne žele vidjeti i prihvatiti. Ali morat će!

Vezane vijesti

Komentari