fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

21 svi 2022

Objava

KAKO JE ODVJETNIK OSTVARIO DJEČAČKI SAN: Jedostavno, samo je reizdao divan strip o Nipperu
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Nogomet

KAKO JE ODVJETNIK OSTVARIO DJEČAČKI SAN: Jedostavno, samo je reizdao divan strip o Nipperu 

Strip “Nipper” izlazio je na hrvatskim prostorima dva puta, još sedamdesetih godina kao prigodni, kratki dodatak u dnevnim novinama Slobodna Dalmacija, te potom u posebnim izdanjima, kao i devedesetih godina kada je ista novina reizdala dotična izdanja. Još sedamdesetih godina tada dječarca Dražena Ivanića impresionirala je (nedovršena) priča o Nipperu, te je ovaj današnji njegov izdavački pothvat jedna vrsta ostvarenja snova iz djetinjstva.

Dražen Ivanić, danas ugledan odvjetnik,  cijeli je život želio pročitati sve epizode ove uzbudljive priče, pa je prije nekoliko godina otkupio originalne table stripa o Nipperu i postao mu izdavač.

Tim više što je svježe izdanje Nippera u režiji Ivanića i njegovih suradnika i opširnije i kvalitetnije, jer riječ je o stripu kopiranom s originalnih tabli, jer izdanja Nippera od Slobodne Dalmacije u mnogim dijelovima bila su skraćena i osakaćena.

Današnja izdanja Nippera raskošna su i opremljena poput knjiga, malih enciklopedija i brzo su našla svoje mjesto na tržištu. Dosad je izašlo šest  knjiga  o Nipperu.

“Zapanjujuće jest da je Nipper aktualan i danas, baš kao i prije više od tridesetrak godina”, objašnjava nam Ivanić koji s primjetnim žarom govori o ljubavi iz svog djetinjstva, stripu koji ga je nadahnuo i sagradio.

“Po mojem skromnom mišljenju Nipper je sam vrh sportskog stripa”!

Ivanić je s ovim projektom ponosan, jer “prvi puta na jednim mjestu naći će se kompletan strip o nogometašu koji se kroz život i karijeru probija bez roditelja, bez pomoći u ambijentu surovog i krutog kapitalizma”.

“Da, sjećam se kad sam prvi puta vidio strip o Nipperu, u zagrebačkoj Nami, tražio sam majku da mi ga kupi. Tih scena iz djetinjstva se sjećam, to je moje prvo iskustvo s Nipperom. O da, sjećam se kako sam ga i čitao kod djeda i bake. I odmah me opčinio. Ja sam se poistovjetio kao dječak od sedam-osam godina s Nipperom koji je u stripu imao petnaestak-šesnaestak godina. Zato i mislim da danas svaki klinac koji voli sport mora pročitati priču o Nipperu”.

Dražen Ivanić nam priča svoja sjećanja:

“Strip sam čitao pomno, po nekoliko puta i jedva čekao novi broj. Bila su to druga vremena, nije bilo računala, tableta, smartphonea, nije bilo igrica na televiziji, Nipper nam je bio sve.  Čuvao sam desetljećima komplet tih Nippera. I svakih godinu-dvije ja sam Nippera iznova čitao”.

A tko je naš pandan Nipperu, tko je hrvatski Nipper? Imamo odgovor! Imate ga i vi. Zar to nije Luka Modrić?

 

Vezane vijesti

Komentari