fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 svi 2022

Objava

KAKO OBJASNITI NAVIJAČIMA: Igrači Osijeka tvrde da nisu oni tražili novac od države nego klub!
foto: NK Osijek/facebook
Nogomet

KAKO OBJASNITI NAVIJAČIMA: Igrači Osijeka tvrde da nisu oni tražili novac od države nego klub! 

Za tisuće hrvatskih građana koji jedva spajaju kraj s krajem u ovoj neviđenoj krizi, za tisuće ljudi koji su ostali bez posla a među njima je sigurno i veliki dio navijača, poput bombe je odjeknula vijest da su se među inim lopovima i bitangama koje to ne zaslužuju za dobivanje državne potpore javili i nogometaši. Točnije igrači NK Osijek Petar Bočkaj, Jerry Mbakogu, Alen Grgić, Karlo Kamenar, Luka Marin, Tomislav Šorša, Talys, Marko Malenica, Marko Barešić… svi se prijavili da od države dobiju 3250 kuna za ožujak i 4000 kuna za travanj. Kao i hrvatski reprezentativac Mile Škorić i prvi strijelac HNL-a Mirko Marić, koji, neslužbeno, zarađuju 250.000 eura godišnje bruto. Što znači više od 20.000 eura mjesečno.

Jasno ovakva bljutava vijest je odmah dobila i epilog u kojem sada svi peru ruke od tog sramotnog poteza.

NK Osijek je, kažu igrači, za njih zatražio državnu potporu, kao i za zaposlenike kluba. Oni nisu znali ništa o tome dok nisu na računima vidjeli novac. I odmah su ga, tvrde, proslijedili u humanitarne svrhe.

Odluku igrača Osijeka da zatraže državnu pomoć treba gledati iz dva kuta, rekao je predsjednik Osijeka Ivan Meštrović dodavši:

– Prvi kut je taj da su naši igrači ostali bez 50 posto plaće zbog krize izazvane korona virusom. Zbog toga ih razumijem u ovoj odluci, oni su klub upoznali s odlukom i na ovo imaju potpuno pravo. Iz drugog kuta, jasno je kako će na njihovo traženje pomoći reagirati ljudi, koji su, nažalost, poput nekih konobara i kuhara već na početku ove krize dobili otkaz.

No, ili netko mulja ili je negdje zapelo u komunikaciji između gazde i momčadi! Naime, iz Osijekove je svlačionice nakon što je javnost otkrila (i dio javnosti to osudio) podatak da su nogometaši tražili pomoć države stiglo objašnjenje: Pa mi uopće nismo tražili novac!

Popularna Facebook stranica Bijelo-plava birtija objavila je: “Mile Škorić i Mirko Marić nisu osobno podnijeli zahtjev za državnom potporom od 3250 kuna te su odlučili taj novac vratiti ili donirati u humanitarne svrhe! Vrlo vjerojatno će taj primjer slijediti i ostatak bijelo-plavih koji su dobili navedenu potporu.”

A za Sportske novosti Škorić je rekao:

– Nitko od nas nije tražio potporu niti znao da je klub traži za nas. Pa kako bi, recimo, Jerry Mbakogu znao za to i sam tražio potporu?! Ništa nismo znali, bili smo iznenađeni kad nam je tih 3250 kuna sjelo na račune i odmah smo se mi igrači među sobom dogovorili da ćemo taj novac proslijediti u humanitarne svrhe, pa on praktički nije ni prenoćio na našim računima.

I kao kod toliko stvari u Hrvatskoj, pa i hrvatskom sportu, taj je slučaj zakonski utemeljen, ali je otvorio moralne dvojbe. Nogometaši su kod nas u statusu samostalnih obrtnika i sami si uplaćuju doprinose. I sami se, kao obrtnici, smiju prijaviti za takve poticaje.

Ali nogometaš koji redovito prima plaću, za hrvatske prilike ogromnu, u klubu koji je 2018. godinu završio s dobiti 18,7 milijuna kuna, a prošlu godinu s 1,4 milijuna kuna plusa, uzima 3250 kuna od države, isto koliko i sportaš koji ne zarađuje ništa ili gotovo ništa ni dok traje sezona, a kamoli sada…

Dinamo i Hajduk zatražili su potpore za tvrtke pod kojima su organizirali svoje fan i web shopove, ali na listi osoba koje su zatražile državnu potporu je i nogometni trener Jozo Bandić. Čovjek koji drma u Dinamovoj školi i čiji su kadeti ove sezone u hrvatskoj ligi u 18 kola ostvarili 17 pobjeda i remi uz gol razliku 94-10! Iako Grad Zagreb financira određeni broj trenera u omladinskoj školi svih klubova, Bandić se, eto, prijavio i za tih 3250 kuna…

Tu su i rukometaš PPD Zagreba Ante Gadža, izbornik mlade futsal reprezentacije Marinko Mavrović, nogometaši Istre, Gorice…, ali i Nino Bule, nedavno smijenjeni pomoćnik Dinamova trenera Bjelice. Koji je u zadnjih 20 mjeseci u Dinamu zaradio bruto 2,1 milijun kuna!

Zakonski, sve je u tim zahtjevima čisto, zadovoljili su kriterije. Ali Filip Mihaljević, braća Sinković, braća Glasnović, Tonči Stipanović, Andrej Gaćina… Ne, njihova imena nismo našli na listi sportaša koji traže državnu pomoć…

Apsolutno smo zato da država i na ovaj način financira sportaše, od vrhunskih do najnižih i najmlađih kategorija u svim sportovima, ali profesionalce nikako NE! I točka!

 

Vezane vijesti

Komentari