fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

27 svi 2022

Objava

KINESKI STRUČNJACI: “Korona virus je mutirao, a najgori soj je u Europi i SAD-u”
Foto: pixabay
Korona virus

KINESKI STRUČNJACI: “Korona virus je mutirao, a najgori soj je u Europi i SAD-u” 

Profesorica Li Lanjuan i njezine kolege sa Sveučilište Zhejiang u Kini pronašli su, u malom uzorku pacijenata, mutirani soj korona virusa. Takve mutacije još nitko nije prijavio, tvrdi Li u svom radu, a promjene su jako rijetke, javlja South China Morning Post. 

Li je u svojoj studiji promatrala različite sojeve korona virusa i dokazala da su neke mutacije učinile virus smrtonosnijim nešto je isprva bio. Naime, Li je analizirala 11 nasumičnih bolesnika zaraženih korona virusom. Uzela im je uzroke, a zatim testirala koliko uspješno soj virusa kojim su zaraženi ubija stanice. Odnosno, koliko štete može napraviti ljudskom organizmu.

Najgore mutacije pronađene su i u većini pacijenata diljem Europe, dok je SAD zahvatio nešto blaži oblik mutiranog soja virusa. Međutim, druga studija je pokazala da je korona virus u SAD došao iz Europe, a sudeći po brojevima zaraženih i umrlih, moguće je da se radi o još opasnijem soju.

Iako logično, slabiji soj virusa nažalost ne znači manje rizika. Prema studiji Li Lanjuan, dvoje pacijenata u dobi od 30 i 50 godina bili su teško bolesni, dok je test pokazao da su se zarazili slabijim sojem virusa. Oboje su preživjeli, no stariji je pacijent morao neko vrijeme biti na odjelu intenzivne njege.

– Razvoj lijekova i cjepiva je hitno, no oni trebaju biti u skladu s mutacijama – poručila je Li.

Vezane vijesti

Komentari