fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 lip 2022

Objava

KORAK UNATRAG: Bjelica na klupi kluba koji ne može u Europu i sa ‘ako’ ugovorom
foto HINA/ Lana SLIVAR
Nogomet

KORAK UNATRAG: Bjelica na klupi kluba koji ne može u Europu i sa ‘ako’ ugovorom 

Čini se kako samo sati dijele Nenada Bjelicu od klupe turskog velikana. Doslovce danima već najtiražniji turski mediji pišu o tijeku pregovora i svim ostalim detaljima posla u kojem bi nakon ružne maksimirske epizode Bjelica  trebao postati novi trener Fenerbahčea.

Štoviše, cijeli posao je čini se još samo formalnost, pišu turski mediji pred sastanak uprave palog turskog velikana koji se očekuje u popodnevnim satima. Ipak, ističu Turci, postoji jedan veliki problem.

“Na sastanku, koji će se održati u upravi kluba u skladu s pravilima o socijalnoj distanci, glavna tema će biti tko će ubuduće sjediti na klupi Fenerbahčea, nakon što je donedavni trener Ersun Yanal podnio ostavku. Očekuje se da predsjednik Ali Koc obavijesti članove uprave o tome što je do sada poduzeo u proces selekcije novog trenera i razgovora s kandidatima za taj posao”, pišu turski mediji i dodaju:

“Koc je telefonski razgovarao s hrvatskim stručnjakom Nenadom Bjelicom, koji se ističe kao najizgledniji kandidat za Fenerovu klupu, ali ne očekuje se da predsjednik danas donose odluku da je on novi trener ili da je objavi javnosti i to zbog više sile, pandemije koronavirusa. Čak i ako bi se riješile sve formalnosti s tim trenerom, Bjelica ne može doputovati u Tursku zbog restrikcija vezanih uz putovanja. Čak i ako bi uspio doći, uprava Fenera ne želi da on mora u Istanbulu prvih 14 dana provesti u karanteni. Zato će se s objavom imena novog trenera čekati prikladnije vrijeme, odnosno normalizacija okolnosti.”

Bjelica u Fenerbahčeu neće imati luksuz koji je imao u Maksimiru, barem prije nego što mu ga je ukinuo Zdravko Mamić, a to je da sam odabere prvog pomoćnika. Turski novinari naime navode da uprava Fenerbahčea inzistira da, ako je već trener stranac, glavni asistent jednog od turskih nogometnih simbola mora biti Turčin. “Na današnjem sastanku raspravljat će se o imenima i za tu funkciju” pišu tamošnji mediji.

Iznimno važno za novog trenera za kojeg se nagađa da će imati plaću od dva milijuna eura godišnje, na sastanku će se odlučiti o radikalnom rezanju troškova, točnije ukidanju kupnji skupih igrača sve dok ne popusti korona-kriza. I njegov sam ugovor bi se mogao nazvati ‘ako’ ugovor. Naime, prema pisanju medija, Bjelici je ponuđen u najmanju ruku neobičan ugovor. Tako bi Bjelica trebao potpisati ugovor “devet utakmica + jedna godina + tri godine”. Ovih devet utakmica su preostale ovosezonske utakmice, osam u prvenstvu i jedna u Kupu, a za njih bi dobio četvrtinu godišnje plaće. Osim toga, ako ne pobijedi u barem pet od tih devet susreta klub bi bio slobodan već na kraju ove sezone uručiti mu otkaz.
Ima tu i bonusa, pa bi za osvojeni Kup Bjelica dobio 200.000 eura, a za plasman u Europu 100.000 eura. Ako bi sljedeće sezone postao prvak dobit će pola milijuna eura.
I na koncu, treba spomenuti da će hrvatskom treneru biti teško napraviti i sam rezultat bez pojačanja ali s obzirom na je u trenutku prekida sezone Fenerbahče je bio tek sedmi s 13 bodova manjka iza vodećeg Trabzonspora.

Dakle Liga prvaka je de facto nedostižna a i eventualna Europska liga će biti vrlo težak doseg. Stoga se mnogi pitaju je li to Bjelici trebalo, odnosno je li to zapravo korak unatrag u njegovoj trenerskoj karijeri s obzirom da je s Dinamom ove sezone oduševljavao u Ligi prvaka a iduće bi se mogao natjecati isključivo u turskoj ligi.

Vezane vijesti

Komentari