fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

21 svi 2022

Objava

KVALIFIKACIJE ZA EUROKUPOVE U NOVOM FORMATU: Uz malo sreće i naši mogu daleko
foto HINA/ Marko JURINEC
Nogomet

KVALIFIKACIJE ZA EUROKUPOVE U NOVOM FORMATU: Uz malo sreće i naši mogu daleko 

Iako najveće europske lige još nisu ni nastavljene a završnica ove sezone europskih nogometnih kupova je još uvijek velika nepoznanica, već se rade planovi za slijedeću.

Neke neslužbene informacije govore da bi se mogao igrati svojevrsni Final Eight turnir ovosezonske Lige prvaka, na kojemu ćemo saznati novog europskog prvaka. No, za hrvatske klubove važnije je koja je trenutno glavna ideja za iduću sezonu…

Dakle, najveći su izgledi da će UEFA zadržati aktualni izgled Lige prvaka, sa svim pretkolima, sustavom nositelja i nenositelja, uz neke prilagodbe. Moguće je tako da će zbog kasnijeg početka europskih klupskih natjecanja UEFA skratiti pretkola na samo jednu utakmicu, bez uzvrata. Domaćina bi određivao ždrijeb, ali uz uvjet da je u državi domaćinu povoljna epidemiološka situacija vezana za pandemiju virusa Covid-19. Tu bi naši klubovi u sadašnjoj situaciji bili u prednosti nad mnogima, no bude li se igralo bez gledatelja i ta će prednost biti anulirana.

Primjer, ako bi ždrijeb odredio da hrvatski prvak gostuje kod bjeloruskog, a UEFA procijeni da situacija u Bjelorusiji nije dobra i da bi se ta utakmica uz puno manje rizika održala u Hrvatskoj, tada bi se susret igrao u Hrvatskoj.

UEFA-ina je namjera da snosi dio troškove puta i boravka gostujućoj momčadi, ne bi li tako ublažila financijske izdatke i činjenicu da nema zarade od ulaznica na domaćoj utakmici. Jedan od uvjeta bit će u tom slučaju i da sve momčadi putuju charter-letovima, a ne komercijalnim linijama. Ta bi pravila o samo jednoj utakmici vrijedila za prva tri pretkola, dok bi se play-off Lige prvaka, vjerojatno i Europske lige, igrao kao i dosad, na dvije utakmice.

Uz malo sreće i naši bi se klubovi mogli naći u samim završnicama ulaska u najelitnija europska nogometna natjecanja, ali o tom potom.

Vezane vijesti

Komentari