fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

19 svi 2022

Objava

LOŠI SUCI KORISTE VAR DA ZADRŽE POSAO: Tehnologija koja se pretvara u grotesku
Tjedni pregled

LOŠI SUCI KORISTE VAR DA ZADRŽE POSAO: Tehnologija koja se pretvara u grotesku 

Odigrano je prvo kolo nastavka hrvatskog nogometnog prvenstva. Neki su ga već pretenciozno nazvali – revolucionarnim. Zbog premijernog korištenja VAR tehnologije. I to je obilježilo dane iza nas. VAR je tema, top tema tjedna.

Koliko je pristalica ove pojave u svijetu toliko je i onih koji se je gnušaju. Tako je i u nas.

VAR tehnologija, ispada tako, dobrodošla je sucima da sa sebe otklone svu odgovornost, a to tako nije bilo zamišljeno. Sudac na terenu praktički postaje nepotreban. Jer, teško je biti siguran u neke odluke, a pojedini se suci ponašaju kao da nisu sigurni u niti jednu svoju odluku.

Pa je tako sudac dvoboja Varaždina i Hajduka napravio predstavu od utakmice, dosudio je tri jedanaesterca koje očito nije vidio. I svaki puta je tražio pomoć kontrolne sobe.

To je od utakmice napravilo dosadnu splačinu, više se čekalo na odluke nego što se gledala aktivna igra.

Dobro je Mario Stanić, prvi čovjek struke, savjetnik u Hajduku primjetio:

„Nisam ni za ni protiv VAR-a. Samo znam da je naš nogomet spor a da ga ovo još usporava”.

VAR je već u mnogim zemljama došao do okrutne istine.
Na mnogim utakmicama VAR nije jamac pravičnosti i poštenja. I dolazimo do one stare izreke. Nepogrešivo točne. Silno zanimljive i poučne izreke.

“Svaki tehnološki sustav koji ovisi o ljudskoj pouzdanosti je nepouzdan”.

“Budućnost svijeta ne leži samo u tehnologiji, nego prije svega u ljudskom karakteru”. Ispočetka u korištenju VAR-a u stotinama slučajeva sudačke odluke ne samo da su bile kontroverzne, nego su suci s prezirom i gnušanjem odbijali VAR provjeru i gadno pogriješili ostavljajući oštećenim momčadima da se raspadaju u zapanjenosti, frustraciji i ogorčenosti.

Pa se odjednom sve promijenilo kao da smo izokrenuli pješčani sat. Suci se sad više ne pouzdaju u sebe nego baš za svaku sitnicu traže VAR. Pa utakmice izgledaju smiješno. Doslovce ubijaju emocije, pa i vrijeme, kako je zgodno primjetio Dinamov trener Nenad Bjelica.

Suci sami rade na spoznaji da su nepotrebni. Kao Tihomir Pejin na dvoboju Varaždina i Hajduka.

Znamo, cilj VAR-a jest zaustaviti jasne i očite pogreške te skrenuti pozornost na važne situacije koje je sudac propustio. VAR tehnologija namijenjena je da se koristi isključivo u trenucima koji mogu promijeniti utakmicu, a to su golovi, kazneni udarci, dosuđeni crveni kartoni ili neprimijećeni incidenti za crvene kartone te situacije zamjene identiteta.

Lijepo sročeno u uredima Fife i Uefe, no već je previše događaja koji su se tumačili selektivno.

Vrhunska tehnologija opet, i uvijek će, ovisiti o ljudskom faktoru. Napose je tako i s videotehnologijom u nogometu (VAR) koja se tako već mnogima zamjerila.

Jer, unatoč suvremenim pomagalima, kamerama iz svih kutova, opet odluku donosi čovjek. Samo što odluku ne donosi čovjek u prvom planu, sudac na terenu, nego onaj na vrhu tribine u kontrolnoj sobi s desetak televizijskih prijemnika na kojima gleda utakmicu iz svih pravaca.

I to traje…

Sjetimo se davnih riječi Seppa Blattera.

„Neće vam ovo dobro ispasti s VAR-om. I sudačke greške su, baš kao i igračke, dio predstave, ritma, adrenalina i cjelokupnog događaja koji opčinjava svjetsku javnost. VAR se lako može pretvoriti u kontraefekt koji će rastočiti nogometnu utakmicu”.

Zar se to i ne događa?

Vezane vijesti

Komentari