fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 lip 2022

Objava

MAMIĆ JE ZA NJIH ‘MAJKA’: Rebićev, Brekalov i Livakovićev manager pod istragom!
foto: HINA/EPA/CLAUDIO GIOVANNINI
Nogomet

MAMIĆ JE ZA NJIH ‘MAJKA’: Rebićev, Brekalov i Livakovićev manager pod istragom! 

Fali Ramadani i Nikola Damjanac, vlasnici agencije Lian Sports koja zastupa više hrvatskih nogometaša, danas bi trebali izaći pred istražnog suca u Madridu.

Pred suca će nakon što je španjolski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala ustanovio da su nezakonito stekli novac putem fiktivnih transfera preko klubova u Srbiji, Cipru i Belgiji, a zatim su dio tog novca uložili u nekretnine u Španjolskoj.

Španjolska policija se u svojoj istrazi poziva na dokumente koje je objavila internetska platforma Football Leaks, na temelju kojih su mediji bili izvijestili o sumnjivim transferima iza kojih je stajao Lian Sports.

– Agencija se služila ciparskim klubom Apollon Limassol u provođenju fiktivnih transfera, priopćila je Civilna Garda.

Među takvim transferima je onaj 25-godišnjeg srpskog veznog igrača Mijata Gaćinovića, danas nogometaša Eintracht Frankfurta, ukazuju dokumenti Football Leaksa na koje se poziva španjolska policija.

Predsjednik njegovog matičnog kluba Vojvodine u ožujku 2015. godine prebacio je vlasništvo nad Gaćinovićem na kompaniju European Sports Management registriranu u Kanadi, a čiji se bankovni račun nalazi u Švicarskoj.

Četiri mjeseca kasnije Eintracht je htio dovesti Gaćinovića no navodno nije bio spreman platiti 1,25 milijuna eura toj kompaniji u inozemstvu nepoznatih vlasnika.

Tada je pronađen Apollon kao posrednik u obavljanju transakcije.

Vojvodina je za 1,25 milijuna eura prodala Gaćinovića na Cipar u kolovozu 2015. godine. Apollon je sav iznos uplatio na švicarski račun spomenute kompanije.

Samo osam dana kasnije Apollon je prodao kupljenog igrača Eintrachtu za točno 1,25 milijuna eura čime je vratio novac.

Gaćinović nije stigao niti obući dres novog kluba, a već je bio u Njemačkoj.

Apollon je za sudjelovanje u transakciji dobio pravo na 50 posto budućeg transfera Gaćinovića koji u Eintrachtu ima ugovor do ljeta 2022. godine, navedeno je u knjizi Football Leaks njemačkih autora koji su istraživali slučaj.

Gaćinovića cijena sada iznosi 9 milijuna eura, podatak je Transfermarkta, internetske stranice specijalizirane za transfere nogometaša.

Vojvodina nije dobila ništa od transfera kao niti Srbija gdje je trebao biti plaćen porez, smatra španjolska policija.

Na taj su se način Fali Ramadani i Nikola Damjanac obogatili te nanijeli velike financijske štete klubovima i državnim proračunima u zemljama gdje su utajili porez, navela je u priopćenju španjolska Civilna Garda.

Smatra kako je to bio samo jedan primjer kako su osumnjičeni izvlačili novac iz klubova.

– Nakon detaljnog pregleda i praćenja porijekla novca na međunarodnoj razini otkrilo se da su ti zastupnici formirali kriminalnu organizaciju koja je bila sposobna kontrolirati razne nogometne klubove u zemljama poput Srbije, Cipra ili Belgije, provodeći ondje fiktivne transfere za koje se saznalo nakon dokumenata koje su otkrili mediji i platforma Football Leaks, navedeno je u priopćenju.

Godine 2017. Ramadani i Damjanac su stekli luksuzne kuće u mjestu Calviá na otoku Mallorci, jahte i zemljište, a to stjecanje su proveli preko kompleksne strukture tvrtki kako bi sakrili stvarne vlasnike, navela je Civilna Garda.

Smatra kako su kupnjom nekretnina u Španjolskoj prali novac od nezakonito provedenih transfera, odnosno prikrivali porijeklo novca uplaćenog na inozemne kompanije.

Riječ je o novcu kojeg su trebali dobiti oštećeni klubovi i državni proračuni, smatra španjolska policija.

Lian Sports nije odgovorio na upit. Ramadani i Damjanac bi u četvrtak od istražnog suca u Madridu trebali čuti za što se terete, te iznijeti svoju obranu.

Nakon toga će sudac donijeti odluku o potvrđivanju ili odbacivanju optužnice za pranje novca u Španjolskoj.

Španjolski istražitelji istovremeno pregledavaju ugovore svih transfera koje je Lian Sports obavio u Španjolskoj. Nitko od igrača i klubova nije osumnjičen za prijevaru, poručila je Civilna Garda.

Lian Sports je u Eintracht Frankfurtu imao još igrača osim Gaćinovića.

Posredovao je u odlasku hrvatskog napadača Ante Rebića na posudbu u Milan te u transferu srpskog napadača Luke Jovića u Real Madrid.

Među klijentima agencije su i nogometaši Domagoj Livaković (Dinamo Zagreb), Josip Brekalo (Wolfsburg), Marko Rog (Napoli), Nikola Kalinić (Atlético Madrid/Roma) i Miralem Pjanić (Juventus), navedeno je na internetskoj stranici Lian Sportsa.

Vezane vijesti

Komentari