Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

05 velj 2023

Objava

MOŽE LI SE UOPĆE IZBJEĆI? Neizbježna i posvemašnja amaterizacija našeg nogometa
foto HINA/ Daniel KASAP/dk
Tjedni pregled

MOŽE LI SE UOPĆE IZBJEĆI? Neizbježna i posvemašnja amaterizacija našeg nogometa 

Od te riječi ljudi koji se bave nogometom, ali i igrači i roditelji i treneri bježe kao od kuge i koronavirusa. Amaterizacija. Ili reamaterizacija.

Situacija u kojoj se našao naš nogomet neminovno baca na razmišljanje o takvom epilogu, nogometa nema i zacijelo ga dugo neće biti. Klubovi neće moći plaćati igrače, suh pogon, terene, uostalom klubovi su poput tvornica. Rade, igraju, zabavljaju narod, prodaju i kupuju, zarađuju i gube.

Nije drama ovo što neki igrači ne žele pristati na smanjiivanje plaće, drama je što danas sutra novaca za plaće neće biti. Otkuda i kako? Ne igrati mjesecima, plaćati bogate ugovore, a u Hrvatskoj je bogat ugovor u nekim klubovima već i nekih tisuću eura mjesečno.

Tvrtke, pokrovitelji, donatori, sponzori nalaze se u istom sosu, a ako i imaju novaca rado ga uplaćuju u humanitarne svrhe. Tko u ugrozi za život uopće može misliti na nogomet? Na nogomet na onoj profesionalnoj razini što smo si utvarali da imamo?

Neka izdrži udar financijske krize jedan ili dva kluba u Hrvatskoj? Što ćemo s ostalima? Kako će plaćati svoje nogometaše. Kakvu ćemo ligu imati? Tko će se htjeti baviti nogometom ako u nogometu nema novaca?

I sam po sebi dolazi zaključak o reamaterizaciji. Ili u najboljem, baš optimističnom slučaju, o poluprofesionalizmu. To je neminovna budućnost hrvatskog nogometa.

U zemlji gdje će biti tisuće oboljelih, gdje su u glavnom gradu oštećeni i prije potresa, kamoli kasnije, vrtići, škole,bolnice, tući novac u nogomet je sumanuto. Crn je to scenarij, ali nimalo nerealan.

Dok se društvo ne oporavi na način da nogomet postaje zabava, da se u njemu stvara novac, a ne da samo uzima, niti neće moći biti drugačije. Znamo da je to teško zamisliti, ali recite kako to u ovome trenutku spriječiti.

Istina, svima nam nogomet nedostaje. Ali, nam nedostaje i uobčajen, normalan život

Vezane vijesti

Komentari