fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

21 svi 2022

Objava

MURAL U ČAST SPORTSKOM NOVINARU Zvonimire Magdiću, dragi Amigo, nedostaješ nam!
Nogomet

MURAL U ČAST SPORTSKOM NOVINARU Zvonimire Magdiću, dragi Amigo, nedostaješ nam! 

Na zagrebačkim Ravnicama stoji krasan mural. Nogometni, ali nije to mural posvećen igraču ili treneru.. Kakvih murala već imamo u Zagrebu, primjerice Snješka Cerija, Josipa Kužea… Što su navijači oslikali davajući počast ljudima čije su sportske dosege štovali.

Ovo je mural u čast jednom sportskom novinaru. Zvonimiru Magdiću-Amigu. Koji je preminuo 8. studenog 2018. godine.

Za Amiga će mnogi ustvrditi da je bio jedan od najvećih romantika hrvatskog sportskog novinarstva, zanesenjak osebujnog stila koji je kratkim rečenicama, ponekad i samo jednom riječju, znao uvjerljivo dočarati atraktivan pogodak, pojedinog nogometaša ili cijelu momčad. Iznimno vrijedna su i njegova publicistička ostvarenja, posebno ona o zagrebačkom nogometu iz doba starog prijeratnog Zagreba, ali i o hrvatskom nogometu iz vremena prvih utakmica nacionalne reprezentacije pa sve do desetljeća u kojima su uslijedili i najveći uspjesi.

Amigo, kako su ga zvali prijatelji zbog pasionirane sklonosti prema južnoameričkom nogometu, rođen je 1930. u Zagrebu, a po struci je bio diplomirani pravnik. No, nije se dugo zadržao u pravničkoj struci, istančani novinarski instinkt odveo ga je u sportsko novinarstvo, kojim se profesionalno počeo baviti 1964. godine.

U našem jedinom dnevnom sportskom listu, Sportskim novostima, radio je od 1. studenoga 1971. do 30. travnja 1993. godine, a redovito je pisao i u tjedniku SN Revija. U posljednjem desetljeću života pisao je kolumne za Hrvatsko slovo i časopis Nogomet. Osim omiljenog mu nogometa, posebno je volio tenis. Bio je dugogodišnji član Hrvatskog zbora sportskih novinara.

Objavio je desetak kniiga: 11 veličanstvenih, Legende zagrebačkog nogometa, Neponovljivi Dražan Jerković, Maradona – Mali zeleni, Bljeskovi i oluje hrvatskog športa, Tako je živio i igrao Bernard Vukas – Bajdo, Vatreni: 60 utakmica Hrvatske od 1940. do 1997., Hitrec – kralj nogometaša…
Upravo na dan kada je njegov Dinamo izborio prvo europsko proljeće nakon 1970. godine, a u prostorijama nogometnog kluba HAŠK u Zagrebu predstavljena njegova knjiga o legendarnom napadaču Ici Hitrecu, prestalo je kucati srce novinarskog velikana.

Vezane vijesti

Komentari