fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

19 svi 2022

Objava

NACIONALNI KRIZNI STOŽER: “Još 50 oboljelih, ukupno 1791 bolesnik, dvoje umrlo
foto: screenshot/hrt
Korona virus

NACIONALNI KRIZNI STOŽER: “Još 50 oboljelih, ukupno 1791 bolesnik, dvoje umrlo 

“U Hrvatskoj je u zadnjih 24 sata”, rekao je na prigodnoj konferenciji Nacionalnog kriznog stožera, ministar zdravstva Vili Beroš “još 50 novoboljelih, što je u Hrvatskoj ukupno 1791 bolesnik”. Beroš je još dodao: “preminule su dvije osobe, a oporavljenih  je 529”.

Još prije, ministar zdravstva Vili Beroš je izvijestio da je porast broja oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj i dalje linearan, građane je pozvao da se ne opterećuju datumom ukidanjem mjera ograničavanja kretanja i rada te prihvate da život nije stao nego se promijenio.

“Odluke donesene u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa donesene su da nam sačuvaju zdravlje i spase živote. Ne opterećujemo se u ovom trenutku datumom njihova ukidanja, umjesto toga prihvatimo da život nije stao već se promijenio”, rekao je Beroš na sjednici Vlade.

Građane je pozvao da ustraju još malo, koliko je potrebno jer zdravlje je iznad svega te ostanu doma.

Ministar je izvijestio i da je u Hrvatskoj 19.256 testiranih osoba od kojih je 1741 bilo pozitivno na koronavirus. Postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih je 9,04 posto, što je nešto manje nego proteklih dana.

Broj izliječenih je 473 te je porast broja oboljelih i dalje linearan. Prosječna dob oboljelih je 50,26 godina, a 48,1 posto oboljelih su muškarci, 51,9 posto žene.

Beroš je istaknuo i da su međusobnim povjerenjem građana i stručnjaka postignuti značajni rezultati u suzbijanju epidemije, a Vladin projekt digitalnog asistenta Andrije stvoren je u namjeri da se suradnja podigne na višu razinu.

Osvrnuo se i na jučerašnjem sastanku ministara zdravstva EU koji su se složili da popuštanje postojećih mjera treba biti temeljeno na epidemiološkim situaciji i kapacitetima zdravstvenih sustava.

“U donošenju izlaznih strategija ključna je koordinacija na europskoj razini kako bi se spriječile negativne posljedice i prelijevanje moguće infekcije iz jedne države članice u drugu”, istaknuo je.

Stigmatizacija može navesti pojedinca na prikrivanje simtoma bolesti

Upozorio je i na slučajeve stigmatizacije oboljelih od koronavirusa, što može imati dalekosežne posljedice za cijelu zajednicu. “Stigmatizacija može navesti pojedinca na prikrivanje simtoma bolesti”, rekao je ministar te pozvao sve koji sumnjaju na bolest da budu hrabriji od straha i da se obrate liječniku.

Beroš je objasnio i nedoumice oko uzroka smrti oboljelih, odnosno jesu li umrli sa ili od koronavirusa.

U slučaju da osoba ima više kroničnih bolesti koje su, udružene s koronavirusom, dovele do smrtnog ishoda tada govorimo da je osoba umrla s koronavirusom. Za osobe bez prethodnih kroničnih bolesti koje su se zarazile koronavirusom i preminule, kažemo da je uzrok smrti – koronavirus, pojasnio je ministar.

Vezane vijesti

Komentari