fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 lip 2022

Objava

NATEZANJE SA OLIMPIJSKIM IGRAMA: Svjetski moćnici ih žele, Japanci – NE!
Foto: HINA/EPA/KIMIMASA MAYAMA
Sport

NATEZANJE SA OLIMPIJSKIM IGRAMA: Svjetski moćnici ih žele, Japanci – NE! 

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je u utorak da će skupina sedam svjetskih lidera (G7) podržati “kompletne” Olimpijske igre, izbjegavši odgovor na pitanje je li netko od sudionika video konferencije spomenuo moguću odgodu Igara u Tokiju, koje bi trebale biti održane u terminu od 24. srpnja do 9. kolovoza.

Dnevnik “Asahi” u utorak je objavio anketu među japanskim građanima koja je pokazala da je njih 63 % za odgodu Olimpijskih igara, a samo 23 % misli da bi one trebale biti održane kako je i planirano.

“Činimo sve što je u našoj moći da budemo spremni i cilj nam je održati kompletno natjecanje kao dokaz da čovječanstvo može pobijediti koronavirus”, izjavio je japanski premijer tijekom video konferencije, a tu je rečenicu ponovio i na novinarsko pitanje je li netko spomenuo moguću odgodu.

Interpretirajući premijerovu izjavu, olimpijska ministrica Seiko Hashimoto je pojasnila da termin “kompletne” znači održavanje Igara ovog ljeta u predviđenom terminu i uz nazočnost gledatelja.

Tijekom video konferencije svjetski lideri su se obvezali da će “činiti štogod je potrebno” u borbi protiv pandemije koronavirusa te da će još bolje surađivati kako bi zaštitili zdravlje ljudi, njihove poslove i gospodarski rast, a izdali su i zajedničku izjavu u kojoj su obećali baviti se zdravstvenim i ekonomskim rizicima.

Koronavirusom je do sada zaraženo gotovo 180.000 ljudi širom svijeta, a više od 7.000 je umrlo. Epicentar pandemije je iz Kine preseljen u Europu, gdje su otkazana gotovo sva sportska natjecanja, što dodatno komplicira situaciju oko održavanja Igara u Tokiju u predviđenom terminu.

Čelni čovjek Francuskog olimpijskog odbora izjavio je u ponedjeljak da bi za održavanje OI prema planu pandemija trebala dostići vrhunac i početi jenjavati do kraja svibnja, dok je američki predsjednik Donald Trump ustvrdio da bi najgore razdoblje u borbi s koronavirusom trebalo završiti u srpnju ili kolovozu, što je mnogo dulje nego što je prethodno predviđao.

Vezane vijesti

Komentari