fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

29 svi 2022

Objava

NAZOVI ANDRIJU ZA POMOĆ: Predstavljen prvi digitalni asistent protiv korone
foto: Vlada RH
Korona virus

NAZOVI ANDRIJU ZA POMOĆ: Predstavljen prvi digitalni asistent protiv korone 

Kako bi rasteretili telefonske linije, Ministarstvo zdravstva pokrenulo je na mobilnoj aplikaciji WhatsApp, Andriju, prvog digitalnog asistenta u borbi protiv korona virusa. Andrija će tako na brz i jednostavan način dijagnosticirati vaše zdravstveno stanje i reći vam postoji li šansa da ste zaraženi korona virusom ili ne.

Andrija je ime dobio po dr. Andriji Štamparu, ocu preventive, na čijim principima i danas počiva javno zdravstvo u cijelom svijetu.

Digitalnom asistentu možete pristupiti na ovom linku.

“Činilo nam se da je to ime najprimjerenije. Ideja je da najprije pomogne zdravstvenim djelatnicima. Funkcionirat će preko chatbota na koronavirus.hr i na Whatsappu pod imenom Andrija”, rekao je predstojnik ureda premijera Plenkovića Zvonimir Frka-Petešić na predstavljanju ove platforme i dodao kako će se pomoću Andrije moći napraviti samoprocjena simptoma.

“Postavljaju se pitanja kakva bi epidemiolozi postavili u ordinaciji. Tako svaki građanin ima direktan i brz pristup zdravstvenim djelatnicima u digitalnom obliku. Ovako ćemo rasteretiti sustav što je jako važno”, dodao je.

Sljedeći je govorio Branko Kolarić, epidemiolog koji je pomagao u razvoju Andrije.

“Kako smo ovo napravili? Gledali smo druge zemlje poput Singapura ili Koreje koje su razvile digitalne platforme za komunikaciju s vladom i liječnicima. Okupili smo ekipu i evo, razvijen je Andrija”, rekao je.

Pojasnio je kako je Andrija mladi asistent te kako će puno učiti ovih dana. “Nemojte biti prekritični prema njemu, on će se još značajno razvijati u narednim danima. Napravili smo ga osjetljivijeg u početku pa će slati obiteljskim liječnicima i one koji imaju slabije simptome”, dodao je i ispričao se kolegama obiteljskim liječnicima kojima će pacijenti dolaziti te pojasnio kako je tako sigurnije.

Otkrio je i kako Andrija može obraditi desetke tisuća poziva dnevno, što je veliko olakšanje za medicinske radnike.

Govorio je i Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths koji je rekao kako se nada da je ovo uvod u nešto veće i možda digitalizaciju uprave.

Potom je progovorio ministar Vili Beroš koji je rekao kako se razmišljalo o tome što još napraviti, jer ako se svi ne pridržavaju mjera, nema rezultata.

“Stoga se ovako pokušavamo obratiti, posebno mlađim generacijama, da im naznačimo važnost odgovornog ponašanja. Naravno da Andrija ne nudi samo općenite odgovore, nego i personalizirana rješenja i daje lakši kontakt i pronalazak adrese za rješenje nekog problema. On će vas specifično uputiti ii omogućiti onima koji to žele da doprinose na djelovanje epidemiološke službe jer mogu dati informacije o zbivanjima unutar njihova doma epidemiolozima”, rekao je Beroš i zahvalio svima koji su sudjelovali u stvaranju Andrije.

Potom su uslijedila pitanja novinara. Jedno od pitanja je bilo je li asistent anoniman. Ministar uprave Ivan Malenica je odgovorio da je i da se podaci o građanima ne prikupljaju.

Uslijedilo je i pitanje hoće li zbog Andrije ljudi završiti u samoizolaciji. Epidemiolog Kolarić je rekao kako neće jer Andrija u tom slučaju šalje ljude obiteljskom liječniku.

Na pitanje koliko je Andrija koštao, ministar Malenica je rekao kako je Andrija donacija niza IT tvrtki.

Vezane vijesti

Komentari