fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 lip 2022

Objava

NOGOMET BEZ NAVIJAČA JE NIŠTA: Šibenski “Funcuti” — beskrajno vjerni i žestoki
Nogomet

NOGOMET BEZ NAVIJAČA JE NIŠTA: Šibenski “Funcuti” — beskrajno vjerni i žestoki 

U našim pričama o navijačkim skupinama ne možemo preskočiti jednu čvrstu skupinu koja opstaje iako klubu za kojeg navijaju ne ide najbolje. Iako je ne tako davno Hrvatski nogometni klub Šibenik bio prvoligaš, a danas se tuče u Durgoj ligi – šibenski „Funcuti” neupitna su navijačka snaga i moć. Kroz godine su prepoznatljivi što ne bodre samo nogometni klub iz svog grada, nego košarkaški, vaterpolski…
Da, „Funcuti” su žestoki momci i odani navijači.
Uostalom, za datum osnivanja „Funcuta” se drži dan 10. travanj 1983. godine, dan je to utakmice Šibenke i Bosne koju je Šibenka pobijedila i postala prvakom Jugoslavije. Da bi koji dan kasnije odlukom vrha Košarkaškog saveza Jugoslavije utakmica poništena i naređena nova. Šibenka na čelu s mladim Draženom Petrovićem odbila je takvu soluciju, klub i igrači nisu vratili medalje i pokal, grad je bio silnio ponosan na svoje košarkaše…

A na utakmicama Šibenke osamdesetih godina navijalo se urnebesno, bila je tada luda atmosfera u dvorani na Baldekinu. Uz frenetično navijanje svirala je i limena glazba, pričalo se da gost kad uđe u dvorani na Baldekinu već zaostaje 10-15 koševa…
To su davna i lijepa vremena za šibenski sport i košarku. I „Funcuti” su uzeli zaista lijep i ponosan dan za dan svog osnivanja. Ali, u Šibeniku se navijalo i prije…
Znano je da su za vrijeme bivše države Funcuti, kao jedni od prvih navijačkih skupina uopće, gostovali u inozemstvu. Bilo je to osamdesetih godina na finalu kupa Koraća koji je igran u Padovi između Šibenke i Limogesa. Šibenka, nažalost, nije osvojila trofej, ali su se zato Funcuti iskazali u navijačkom smislu stvorivši pravu dalmatinsku atmosferu usred Italije. Funcuti su i prva hrvatska navijačka skupina koja je nakon Domovinskog rata organizirano otišla na gostovanje u Srbiju. Bilo je to 2005. godine na utakmicu Crvene zvezde i Šibenke.

Kada je vaterpolske utakmice igrao Solaris atmosfera je bila sjajna, priča se da se na bazenu na Crnici znalo okupiti i četiri tisuće gledatleja. Dakako, pratio se i nogometni klub koji je kroz teške borbe došao i do Prve HNL. Skupina se omasovila i nije bila lak zalogaj kud i kamo brojnijim navijačkim skupinama. Rivalstvo sa splitskom Torcidom i zadarskim Tornadom potvrđeno je bezbrojnim sukobima, a šibenski „Funcuti” održavaju dobre odnose sa zagrebačkom Bad Blue Boysima.
I danas su tu, ne predaju se. Skupina se nešto podmladila, ali i dalje je žestoka i vjerna. Sigurno im nedostaje bolji rang nogometnog kluba, ali vjeruju da će se klub uzdignuti i jednog dana vratiti na prvoligašku scenu.

Bili bi jako nepravedni kad ne bismo spomenuli golem doprinos „Funcuta” u Domovinskom ratu i u obrani Šibenika. Mnogo ih je bilo u čuvenoj 113. šibenskoj brigadi, neki su nažalost poginuli, i danas nedostaju na tribinama.
Iako ne tako brojni, ali dobro organizirani, nakon oslobođenja Hrvatske „Funcuti” su slovili kao top navijačka skupina, osim po bronosti nisu zaostajali za Torcidom, BBB, Kohortom ili Armadom. A pratili su i nogometni i košarkaškii vatrepolski klub.

Sjajni dani za Funcute bili su 2010. godine, klub je bio četvrti u Prvoj HNL i osigurao Europsku ligu, putovalo se na Maltu protiv Slieme i na Cipar na dvoboj protiv Anorthosisa. Te godine Šibenik je igrao i finale Kupa protiv Hajduka u nezaboravnoj uzvratnoj utakmici i nezaboravnoj atmosferi na stadionu na Šubićevcu.
Danas su se Funcuti pomladili, kao i momčadi za koje navijaju. No, tradicija navijanja u Šibeniku nije nestala, ima sve preduvjete za jačanje. Uostalom, pogledajte kako se navija na Baldekinu i tribinama Šubićevca!
Još kad bi nogometni klub ušao u Prvu ligu…

 

Vezane vijesti

Komentari