fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 lip 2022

Objava

NOGOMET ZA KORONE: Eksperiment za kojeg se bojimo kako će završiti
foto: HNK Šibenik/facebook
Tjedni pregled

NOGOMET ZA KORONE: Eksperiment za kojeg se bojimo kako će završiti 

Vidimo, nogomet se na mala vrata vraća na dijelove svjetske sportske scene. U tmurnom raspoloženju i strahu, zašto to kriti? Nijemci bi trebali početi igrati već sljedećeg vikenda, u Južnoj Koreji prvenstvo je nastavljeno… No, ima puno zemalja koje su odustale od nastavka sezone. Naša Hrvatska planira nastaviti sezonu zadnjih dana svibnja. Naravno, i ova odluka je podložna promjeni, živi se iz dana u dan, iz sata u sat.

Pandemija diktira uvjete, toje svima jasno.

Ipak, valja reći da će nogometne utakmice kojima ćemo svjedočiti putem televizijskih prijenosa, jer publike neće biti, izgledati posve drugačije od onoga nogometa kojeg pamtimo. Strastvenog, emotivnog, srčanog…

Zbog epidemioloških mjera, ali i samog straha igrača, situacija na terenu izgledati će ne samo mlako nego i čudno. Stroge epidemiološke mjere imaju svoje razloge, ali unatoč i tih mjera pitanje je hoće li nogomet izdržati taj izazov.

Za primjer, kako su izgledale utakmice u Južnoj Koreji?
S nešto više od dva mjeseca kašnjenja započelo je natjecanje u elitnom nogometnom razredu Južne Koreje, tzv. K-ligi, a u prvom dvoboju je prvak Jeonbuk na svom terenu svladao Suwon sa 1-0 (0-0). Izvještaj veli; wtrijelac pobjedonosnog pogotka u 84. minuti, glavom nakon udarca iz kuta, bio je 41-godišnji Dong-Gook Lee.

Utakmica između aktualnog prvaka i pobjednika južnokorejskog kupa odigrana bez nazočnosti gledatelja, a za igrače su vrijedila posebna pravila ponašanja. Nakon postignutog pogotka igrači se nisu smjeli grliti, a po završetku utakmice nije bilo uobičajenih rukovanja među suparnicima, niti je dopuštena razmjena dresova.

I ostale utakmice južnokorejskog prvenstva bit će odigrane bez gledatelja uz silno stroge sigurnosne mjere kako bi se mogućnost prijenosa koronavirusa svela na najmanju moguću mjeru. K tome, uoči početka prvenstva liga je testirala svakog igrača i trenera na COVID-19 i svi su bili negativni.

Vratimo se na europsku ploču. Njemačka Bundesliga bit će nastavljena 16. svibnja utakmicama na praznim stadionima, a na snazi će biti mjere izolacije među suparničkim momčadima i suigračima, kako bi se opasnost od zaraze koronavirusom svela na najmanju moguću mjeru pa će se tako postizanje golova moći proslavljati samo dodirivanjem laktovima i stopalima, objavio je njemački dnevnik Bild. Slika s njemačkih travnjaka bit će potpuno drugačija od one kakvu smo gledali prije nego što se svijetom proširila pandemija COVID-19.

Momčadi neće izlaziti na teren istovremeno ni u dječjoj pratnji, neće biti ni uobičajenog rukovanja prije utakmice, a izostat će i momčadsko fotografiranje, izvijestio je Bild pozivajući se na interni dokument Njemačke nogometne lige (DFL). Prema tom dokumentu, svi koji će sjediti na klupi morat će nositi maske, a između svake od osoba će morati biti jedno prazno mjesto.

“Treneru će biti dopušteno uklanjanje maske kad daje upute, ali u tom slučaju mora biti udaljen najmanje jedan i pol metar od drugih ljudi”. Igrači, treneri i drugo osoblje u momčadi moći će u svlačionici provesti najviše 30 do 40 minuta, odnosno naputak je da se tamo zadržavaju što je kraće moguće.

Posve slično biti će i u nastavku Prve HNL. Stoga, nije teško prosuditi da je igranje nogometa za vrijeme korone jedan veliki eksperiment za kojeg ne znamo kako će završiti. Kako ćemo se priviknuti na nogomet sa strahom i bez pokazivanja emocija? Nogomet je svoju popularnost dužan upravo pokazivanju emocija i utakmice sa suspregnutim osjećajima neće biti nogomet u kojeg smo se zaljubili. Ali, valja početi, kao što valja i stati ako zdravlje igrača bude narušeno!

Vezane vijesti

Komentari