Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

23 ožu 2023

Objava

NOGOMETNA EUROPA ZBRAJA GUBITKE: Riječ je o nekoliko milijardi eura…
epa08188358 Tottenham keeper Hugo Lloris saves a penalty kick from Man City's Ilkay Guendogan during an English Premier League soccer match at the Tottenham Stadium in London, Britain, 02 February 2020. EPA/ANDY RAIN EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications
Nogomet

NOGOMETNA EUROPA ZBRAJA GUBITKE: Riječ je o nekoliko milijardi eura… 

Čak i ako glavne europske nogometne lige nastave i završe prvenstva, najbolji europski klubovi i dalje će pretrpjeti financijsku štetu zbog pandemije koronavirusa, a ona bi mogla iznositi nevjerojatnih 3,9 milijardi eura, objavio je britanski BBC.

Ako se lige prekinu, kao što su to učinili u Francuskoj, Nizozemskoj i Belgiji, gubitak bi porastao na više od 6,9 milijardi eura.

Zabrinjavajuće svote objašnjavaju zašto se toliko govori o potrebi završetka svih natjecanja unatoč svim logističkim poteškoćama u organizaciji.

Njemačka Bundesliga je ovoga vikenda započela s natjecanjima, a primjerice Borussija Dortmund će svaku domaću utakmicu izgubiti oko tri milijuna eura jer neće biti gledatelja na Westfalenstadionu.

Poslovni analitičari procjenjuju da će klubovi Premier lige izgubiti oko 900 milijuna eura ako će se utakmice igrati bez gledatelja o kraja sezone 2020-21. Veći klubovi trpe najteže gubitke, pri čemu je Manchester United izgubio oko 150, a Arsenal 130 milijuna eura.

“Potpuno ukidanje prihoda od utakmica najveća je bojazan u ovom trenutku jer su ti prihodi jednostavno isključeni”, rekao je Charlie Marshall, izvršni direktor udruženja europskih klubova.

“To je financijski poražavajuće za sve klubove, posebno one koji se oslanjaju na velik broj navijača,” dodao je Marshall.

Dio stručnjaka smatra kako će ova kriza pozitivno izjednačiti snage na terenu, međutim drugi smatraju kako financijska sredstva koje generira elita pokreću igru, kroz tržište transfera i vrednija natjecanja.

“Najpopularniji klubovi u Europi glavni su pokretači na tržištu transfera i na tržištu medijskih prava, što ima halo efekt na čitav nogometni ekosustav. Ekonomski gledano, što duže traje kriza, klubovi će imati sve manji ukupni volumen prihoda. Zbog toga postoji puno neizvjesnosti i straha u cijeloj nogometnoj industriji, oglašavanju, marketinguoko toga što će nam donijeti budućnost,” smatra Marshall.

Vezane vijesti

Komentari