fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

27 svi 2022

Objava

NOVI SUSTAV VRIJEDNOSTI: Liječnike nikada nećemo plaćati kao sportaše ali …
Foto:HINA/ EPA/DANIEL KARMANN
Korona virus

NOVI SUSTAV VRIJEDNOSTI: Liječnike nikada nećemo plaćati kao sportaše ali … 

Jednostavno morala se dogoditi jedna ovakva globalna tragedija da se svijet promijeni. Odjednom više nije problem ni ekologija, ni solidarnost, ni razumijevanje, ni socijalne razlike, ni jezik, ni nacija ni vjera, kultura…

I definitivno svijet više nikada neće biti isti kao prije izbijanja pandemije koronavirusa.

I dok smrtonosni virus ubija ljude po cijelom svijetu, malo kome je do sporta. Sportske aktivnosti su prekinute, domaća i kontinentalna natjecanja su zaustavljena, a i najveće svjetske smotre poput Europskog nogometnog prvenstva i Olimpijskih igara prebačene su na iduću godinu.

Nitko ne zna što će se dogoditi jer virus i dalje nemilosrdno kosi. Nakon Kine i Europe krenuo je na dvije najveće svjetske sile – SAD i Rusiju. UEFA je donijela odluku da se domaća prvenstva moraju okončati i da se prvaci moraju proglasiti inače će lige koje budu poništile prvenstvo biti kažnjene izbacivanjem iz Europe. Plan je da se prvenstva dovrše do kraja lipnja, no rok će se možda čak pomaknuti i do zadnjeg dana kolovoza.

S druge strane, pandemija koronavirusa prijeti i da na druge načine napravi golemu štetu nogometu. Posebice kad su u pitanju transferi i prijelazni rokovi.

Prvi operativac Bayerna Karl-Heinz Rummenigge smatra da bi svjetski nogomet zbog globalne krize mogao pretrpjeti nesagledive posljedice.

Dok svjetski mediji sve glasnije pričaju o spajanju ljetnog i zimskog prijelaznog roka, slavni Nijemac upozorava.

”Nitko sa sigurnošću ne može točno reći što nas čeka i kako će ova kriza utjecati na nogomet u idućim tjednima, mjesecima i godinama. Posljedice će biti velike, to je jasno. Nogomet će se promijeniti. Zbog toga smo odlučili da sve planove o kupovini novih igrača zasad stopiramo i stavimo na čekanje”, rekao je Rummenigge za njemačke medije pa je dodao:

”Već sad mogu predvidjeti jednu stvar. Visina odšteta i plaća u Europi će se drastično promijeniti i morat’ će se revidirati. Kupovina i prodaja će se ujednačiti na tržištu.”

Njegovim razmišljanjima su već danas – dok ni ne naslućujemo kakve će razmjere u konačnici imati pandemija korone – skloni mnogi u svijetu. Ne treba gajiti iluziju da će se sustav vrijednosti odmah promijeniti i da ćemo liječnike i druge vrhunske znanstvenike u skorijoj budućnosti plaćati barem približno kao nogometaše i druge sportske zvijezde, ali već i smanjenjem bacanja stotina milijuna na Mbapee i druge nove ‘mesije’, možda ostane koji milijun za ekologiju, siromašne i u konačnici sve one vrijednosti koje smo izgubili i sve one male/velike ljude koji ovaj svijet mogu učiniti boljim, zdravijim i sretnijim mjestom za život.

Možda.

Vezane vijesti

Komentari