Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

29 ožu 2023

Objava

OBAVEZNO POGLEDAJTE ‘THE LAST DANCE’: Jer nikad nitko nije igrao košarku kao ON!
screenshot/usa today
Košarka

OBAVEZNO POGLEDAJTE ‘THE LAST DANCE’: Jer nikad nitko nije igrao košarku kao ON! 

Ovog vikenda ESPN i Netflix počinju prikazivati dokumentarnu seriju ‘The Last Dance’ koja prati karijeru Michaela Jordana i zadnju šampionsku sezonu Chicago Bullsa u kojoj je važnu ulogu igrao i Toni Kukoč.

Ova dokumentarna serija napravljena je na temelju nikada dosada prikazanog arhivskog video materijala iz zadnje Jordanove sezone 1997/98. i naknadno snimljenih recentnih intervjua.

Kako je prekid sportskih natjecanja izazvao probleme u predviđenom programskom rasporedu mnogih sportskih TV kuća i ostavio mnoge ljubitelje sporta bez tog izvora zabave, kombinacija tih dvaju faktora potaknula su ESPN da svoj dokumentarac o zadnjoj šampionskoj sezoni Jordanovih Chicago Bullsa, ‘The Last Dance’, umjesto paralelno s predviđenim terminom NBA finala u lipnju počne prikazivati u travnju. Prve dvije epizode moći će se gledati na ESPN-u u nedjelju 19. travnja, dok je distribuciju van SAD-a preuzeo Netflix na kojemu će epizode biti dostupne dan kasnije, dakle od 20. travnja.

Pojedini predstavnici medija mogli su pogledati prvih osam epizoda, zadnje dvije su zbog pomicanja termina i problema s organizacijom rada uslijed pandemije još uvijek u produkciji. Na temelju njih Sean Gregory je za Time napisao kratak osvrt na viđeno.

Seriju je režirao Jason Hehir poznat po radu na nekoliko ESPN-ovih dokumentarnih filmova i UFC-ovih filmova koji prate borce uoči borbi. Bilo ju je moguće snimiti zbog sretne okolnosti. Uoči zadnje šampionske sezone Bullsa, 1997/98., uprava franšize najavila je da ne namjerava zadržati momčad na okupu. Ni danas nije jasno zašto su to odlučili, no iz NBA-a su odlučili lošu situaciju, a bilo je jasno da Ligi s odlaskom Jordana prijeti pad popularnosti, pokušati iskoristiti. Andy Thompson, tadašnji producent u NBA Entertainmentu, došao je na ideju da bi Bullse kroz cijelu sezonu mogle pratiti kamere. NBA je za to morala tražiti Jordanov pristanak, nagovorio ga je tada mladi dužnosnik a sada povjerenik Lige Adam Silver. Ukupno se snimilo više od 500 sati materijala, a Jordan je dobio pravo odlučivanja kako se sadržaj može koristiti.

Snimke su gotovo dva desetljeća bile arhivirane. No zbog porasta popularnosti dokumentaraca i brojnih nagrada, između ostalog i Oscara, koje je dobila dokumentarna serija O.J.: Made in America iz 2016. godine postale su potencijalno vrijedan materijal. Za vrijeme All-Star vikenda 2016. godine producent Michael Tollin iz Mandalay Sports Medije sporazumio se s Jordanovim predstavnicima i pokrenuo stvaranje serije. Koncept je bio koristiti arhivski materijal i nadopuniti ga novim intervjuima s ključnim akterima priče. Jedan od zadnjih, s Johnom Stocktonom, snimljen je neposredno prije izbijanja pandemije koronavirusa.

Premda je Jordan imao utjecaj na završnu verziju filma, dva njegova dugogodišnja poslovna predstavnika sudjelovala su kao izvršni producenti, Gregory ističe da film nije panegirik. Prikazuju se često zategnuti odnosi Jordana s upravom i suigračima. Govori se o njegovoj sklonosti kocki i averziji prema politici. Jordanovo odbijanje davanja javne podrške afroameričkom demokratu Harveyu Ganttu koji se 1990. godine natjecao za mjesto predstavnika Sjeverne Karoline u Senatu protiv republikanca, Jesseja Helmsa, koji je osamdesetih predvodio pokret u Senatu protiv uvođenja Dana Martina Luthera Kinga kao praznika, bilo je iznimno kontroverzno i u to vrijeme, a kamoli danas kada mnogi sportaši glasno govore o tome kako vide političke probleme. Gregory je komentirao da je jedan od propusta filma što nitko nije pitao sadašnje igrače poput LeBrona Jamesa o tome kako vide taj Jordanov postupak (‘I republikanci kupuju tenisice’, rekao je tada). No povijesnu temu je ponekad najbolje prikazati i pokušati shvatiti iz tadašnje perspektive i iz perspektive tadašnjih sudionika, ne promatrati je iz sadašnjeg konteksta, što autor Timesovog teksta zagovara.

Premda film donosi mnogo novog video materijala procjene su da poznavatelji Jordanove često bizarne karijere, u kojoj se dva puta pod nejasnim okolnostima umirovio, neće saznati nešto što već nije bilo poznato. No i njima i onima koji se ne sjećaju te košarkaške ere film će biti podsjetnik na karijeru jednog od najvećih sportaša svih vremena i jednu od najvećih američkih sportskih dinastija koja je šest puta (nisu izgubili u finalu) postala prvakom NBA lige. Ljubiteljima košarke u Hrvatskoj posebno su drage titule NBA prvaka iz 1996, 1997. i 1998. jer je u njima sudjelovao jedan od najboljih europskih košarkaša svih vremena, Splićanin Toni Kukoč u kojem je genijalni trener Phil Jackson vidio ‘jokera s klupe.’

Vezane vijesti

Komentari