fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 lip 2022

Objava

OD SVIH SPORTAŠA PRVI ZAKUKAO HTS: ‘Premijeru pomozite propast ćemo!’
Foto: HINA
Korona virus, Tenis

OD SVIH SPORTAŠA PRVI ZAKUKAO HTS: ‘Premijeru pomozite propast ćemo!’ 

Nije dugo trebalo pa da se jave prvi ‘sportaši’ koji traže pomoć od Vlade RH. I ajsno tko se prvi javio – oni koji su u tankoj liniji između javnog i privatnog.

Hrvatski teniski savez na čelu s predsjednicom Nikolinom Babić moli vladu da pomogne sportu usred krize s koronavirusom koji je paralizirao sva natjecanja i opustošio klubove. U apelu koji su kasno sinoć poslali Andreju Plenkoviću HTS hitno traži da ih se uključi u paket kriznih mjera donesenih za gospodarstvenike koji zbog pandemije i restrikcija ne mogu obavljati svoju djelatnost te su ostali bez prihoda. Vlada smatra da će im pomoći odgodom plaćanja doprinosa i poreza na tri mjeseca s opcijom produljenja na još tri te isplatom minimalne plaće kroz isti period ako dokažu da zbog krize otežano posluju ili trpe osjetan pad prihoda. Privatnici su masovno ogorčeni mjerama Plenkovićeve vlade koja im nudi odgodu plaćanja, nagomilane dugove i brzopotezne kredite, umjesto ukidanja štetnih nameta i oprosta javnih davanja u teškoj situaciji koja će rezultirati krizom težom od one iz 2008. godine. U jednom danu ipak je podneseno više od 70 tisuća zahtjeva za dobivanjem takvih potpora, a sportaši se osjećaju zakinuti jer nemaju pravo apliciranja.

Hrvatski klubovi i organizacije poput HTS-a većinom su neprofitne udruge građana i ne mogu opstati na tržištu. To je problem s kojim se hrvatski sport bori od osamostaljenja, a vlada im samo krči put do propasti: opraštaju im stotine milijuna kuna poreznih dugovanja, ciljano pišu zakone o privatizaciji i predstečajnim nagodbama te umjetnim putem odgađaju stečajeve neodrživih subjekata koji i dalje vuku novac iz lokalnih samouprava te nerijetko služe kao praonica novca. Problem je puno dublji od tromjesečne odgode plaćanja i baš zahvaljujući mjerama vlade i pisanju zakona za pojedince, klubovi i savezi u Hrvatskoj danas su hibridi koji strše izvan svakog sustava. Mjere koje je vlada jučer donijela, a u kojima se savezi i klubovi ne pronalaze, samo su potvrda nereda i bezakonja u hrvatskom sportu koji, uzgred rečeno, funkcionira prema Zakonu o sportu koji u praksi nije provediv ni usklađen s ostalim aktima koji definiraju sportsku djelatnost u Hrvatskoj. Zato su klubovi i savezi zaboravljeni u potporama koje Plenkovićeva vlada naziva pomaganjem privatnom sektoru. Sportski klubovi i savezi, jasno je iz Plenkovićevih mjera, ne pripadaju gospodarskom sektoru, ali HTS ovom prigodom traži upravo takav status. U apelu ističu kako su u pitanju opstojnost saveza i radna mjesta mnogobrojnih trenera.

“Ovim putem se obraćamo svim našim temeljnim strukturama koje čine cjelovitost i opstojnost HTS-a. Svi smo svjesni činjenice i teških trenutaka kroz koje svi zajedno prolazimo i u ovim vremenima smogli smo snage da uputimo apel ili zahtjev, sve u svrhu opstanka klubova i ujedno svih onih koji sudjeluju u očuvanju i radu istih.

Hrvatski teniski savez, koji okuplja više od 120 registriranih klubova, uputio je zahtjev prema predsjedniku Vlade gosp. Andreju Plenkoviću, ministru rada i mirovinskog sustava gosp. Josipu Aladroviću i Središnjem državnom uredu za šport za hitnim postupkom mjera za očuvanje radnih mjesta u športskim udrugama – neprofitnim organizacijama”, ističe HTS u svom zahtjevu prema vladi ispred 120 teniskih klubova u Hrvatskoj.

“Paketom mjera od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i paketom mjera od strane Središnjeg državnog ureda za šport nije predviđeno sufinanciranje troškova rada trenera niti bilo kojeg drugog osoblja u športskim klubovima registriranim kao udruge građana, odnosno neprofitnih organizacija”, tumače iz teniskog saveza i apostrofiraju da su oni prvi savez koji se usudio javno i konkretno reagirati.

Očekivana je stoga lančana reakcija klubova i saveza, koji bi po uzoru na HTS mogli zatražiti potpore za svoj rad.

“Zahtjev uključuje da se u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kao nositelju potpore uključi stručno osoblje u športskim udrugama – neprofitnim organizacijama kao prihvatljiva ciljana skupina i/ili da se od strane Središnjeg državnog ureda za šport u suradnji s nacionalnim sportskim savezima osigura očuvanje radnih mjesta u predmetnom sektoru kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom (COVID -19) narušeno obavljanje djelatnosti”, drže u HTS-u, nadajući se da će ih vlada na čelu s Plenkovićem u što skorijem roku uvrstiti u red za odgodu plaćanja i “spriječiti sociološku neravnotežu koja se događa u odnosu na sve druge kojima se previđenim paketom pomaže”.

Kako doznajemo, s ovim zahtjevima ne slažu se svi klubovi pod okriljem HTS-a pa se očekuju i daljnje reakcije na ovu temu.

Vezane vijesti

Komentari