fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 svi 2022

Objava

ONI NE ODUSTAJU: Olimpijska baklja stigla u Japan, razmatraju se svi scenariji
Foto:HINA/EPA/KIMIMASA MAYAMA
Vijesti

ONI NE ODUSTAJU: Olimpijska baklja stigla u Japan, razmatraju se svi scenariji 

Olimpijski plamen je stigao u petak u Japan uz ograničeni doček zbog pandemije koronavirusa koja dovodi u pitanje održavanje ovog najvećeg svjetskog natjecanja.

Baklja je sletjela u zračnu bazu Matsushima koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu zemlje. Ta je regija posebno izabrana kao simbol obnove zone devastirane u tsunamiju 11. ožujka 2011. nakon čega je uslijedila nuklearna nesreća u Fukushimi.

Bivši olimpijski pobjednici Saori Yoshida i Tadahiro Nomura su spustili baklju iz zrakoplova koji ju je donio iz Grčke i prenijeli je pored počasne straže.

Nakon govora predsjednika organizacijskog odbora OI Tokio 2020. Yoshira Morija, zapalili su plamen na velikom ružičastom pozlaćenom kotlu  u obliku cvijeta japanske trešnje.

Skupina starijih uzvanika u tamnim odjelima pratila je svečanost nakon što je odlučeno da na njoj ne bude djece.

– Bilo je predviđeno da baklju dočekaju djeca, no odlučili smo smanjiti opseg svečanosti zbog sigurnosti, kazao je  Mori.

Prolazak baklje kroz Japan će biti popraćen svečanostima svedenima na minimum, a ona će krenuti na put po zemlji 26. ožujka iz regije Fukushima bez gledatelja.

Također neće biti gledatelja na etapama gdje će se predavati baklja, a svečanosti dočeka su također otkazane i mjerit će se temperatura svakom nositelju baklje. No bit će moguće pratiti put baklje uz cestu, dok organizatori mole da se izbjegavaju okupljanja.

Baklja će svoj put završiti 24. srpnja kada je predviđena svečanost otvaranja Igara čije je održavanje zbog krize s koronavirusom upitno.

U četvrtak je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach izjavio za New York Times da je “preuranjeno” sada odgoditi Igre  unatoč pandemiji.

– Zasad uopće ne razmišljamo o otkazivanju, razmatramo sve opcije i odlučni smo da imamo uspješne Igre, rekao je Bach.

U Japanu je do sada zabilježeno 950 slučajeva zaraze, a 33 su osobe preminule.

Vezane vijesti

Komentari