fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 svi 2022

Objava

OVO BI SADA TREBALI SLIJEDITI I DRUGI: Kanada neće slati svoje sportaše na OI
Foto: HINA/ EPA/JOSE MENDEZ
Korona virus

OVO BI SADA TREBALI SLIJEDITI I DRUGI: Kanada neće slati svoje sportaše na OI 

Kanadski olimpijski i paraolimpijski odbor odlučili su da zbog pandemije koronavirusa neće sudjelovati na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

– Zbog COVID-a i rizika povezanih s tom bolešću nije sigurno za naše sportaše ni za zdravlje i sigurnost njihovih obitelji i šire kanadske zajednice da nastavimo trenirati i pripremati se za Igre, objavili su.

– COC i CDC hitno pozivaju Međunarodni olimpijski odbor i Međunarodni paraolimpijski odbor i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da odgode Igre za godinu dana, dodaje se u priopćenju.

– U jeku smo globalne zdravstvene krize koja je daleko važnija od sporta, poručili su.

U svijetu je zbog zaraze koronavirusom do sada umrlo više od 13 tisuća ljudi, podsjeća Reuters.

Otpor održavanju Olimpijskih igara u srpnju ove godine naglo je ojačao u proteklih 48 sati, iskazan u pozivima nekoliko utjecajnih aktera, uključujući američke i britanske atletičare i olimpijske odbore nekoliko zemalja da se igre zbog pandemije odgode.

Kanada je prva zemlja koja je objavila da neće slati sportaše u Tokio dok je Australski olimpijski odbor danas objavio da bi se njihovi sportaši trebali početi pripremati za to da će Igre biti održane 2021. godine.

– AOC smatra da našim sportašima prioritet sada mora biti njihovo vlastito i zdravlje onih oko njih i povratak obiteljima, u dogovoru sa sportskim udruženjima, stoji u priopćenju australskog odbora.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je nakon izvanrednog sastanka u nedjelju da zbog širenja zaraze koronavirusom ubrzano radi na scenarijima za Olimpijske igre u Tokiju, među koje su prvi puta uvrstili i odgodu.

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da ta odluka u skladu sa stajalištem da bi Olimpijske igre trebale biti održane “u potpunom obliku”.

– Ako to postane preteško, možda nećemo imati izbora i morat ćemo razmotriti odgodu igara, s obzirom na olimpijsko načelo da je zdravlje sportaša najvažnije, kazao je Abe.

– Otkazivanje ne dolazi u obzir, naglasio je japanski premijer.

Olimpijske igre do sada su odgađane odnosno otkazivane samo za vrijeme rata, ali odluka MOO-a da makar razmotri odgodu naišla je na olakšanje u redovima nekoliko utjecajnih aktera, uključujući Međunarodni atletski savez i Međunarodni paraolimpijski odbor, piše Reuters.

Vezane vijesti

Komentari