fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 lip 2022

Objava

PLAVA VOJSKA I NOĆAS ČUVALA GRAD: Možda su i ‘loši’ ali imaju srce kao malo tko
Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag
Hrvatska

PLAVA VOJSKA I NOĆAS ČUVALA GRAD: Možda su i ‘loši’ ali imaju srce kao malo tko 

Uz koronavirus glavni grad svih Hrvata jučer je pogodio i stravičan potres kakav nije zabilježen 140 godina. Kompletan život nam se u trenu promijenio ali ni ta druga ugroza nije spriječila ‘plavu vojsku’ navijača da među prvim krene pomagati. Prvo u preseljenju rodilišta, mama i beba u Petrovoj, pa na raščišćavanju ruševina, danima ranije na preseljenju bolnice u Dubravi, noćas i na iseljenju plućne bolnice na Jordanovcu. Uz Hrvatsku vojsku i 2500 članova civilne zaštite i Crvenog križa oni su ostali najduže. ‘Loši’ plavi momci su bdjeli nad svojim gradom.

S obzirom da ne postoje riječi kojima bi se zahvalili stotinama BBB-ovaca, toj istinskoj plavoj vojsci posvećujemo jedan kratak homage.

Izvor: bbb.hr

 IZ POVIJESTI BBB-a

Iako je Dinamo kroz povijest pratila prava “vojska” navijača, prva organizirana skupina ljubitelja “plavih” pojavila se 1986. godine. Nekolicina najzagriženijih, najvjernijih navijača Dinama osnovala je tada, po uzoru na slične skupine u inozemstvu, skupinu Bad Blue Boys. Prema legendi, ovaj naziv inspirirao je, u to vrijeme vrlo popularni film “Bad Boys” sa Seanom Pennom u glavnoj ulozi…

Po zagrebačkim kvartovima počele su “nicati” BBB podružnice, pa su se i na utakmicama počeli pojavljivati “autonomaški” transparenti (BBB Maksimir, BBB Travno, BBB Dugave, itd.) Isprva su navijači sami organizirali odlaske na gostujuće utakmice po tadašnjoj Jugoslaviji. “Upamtili” su ih u Beogradu, Sarajevu, Ljubljani, Nišu, Titogradu, Skopju, Splitu… Putovali su bivšom državom ponosno, uzdignuta čela, pronoseći ime Dinama, Zagreba i Hrvatske. Nerijetko, neizbježno je bilo i potući se, primiti udarce, ne bi li se dokazala ljubav prema klubu. Nije ih smetalo. Dinamo je bio i ostao – svetinja.
Početak 90-tih donio je i organiziranje prvog Fan cluba Bad Blue Boys. Zanimanje je bilo veliko, svatko je želio dati svoj prilog organizaciji. Unatoč entuzijazmu, navijači su se suočili s brojnim problemima.

Bez obzira na to, zajedništvo je samo jačalo, da bi svoj vrhunac doseglo 13. svibnja 1990. godine.Toga dana u Maksimiru je gostovala beogradska Crvena zvezda. Na ispunjenom stadionu, provokacije gostujućih navijača, takozvanih “delija”, počele su već uoči same utakmice. Kada su beogradski huligani probili ogradu na južnom stajanju i krenuli u obračun s manjom grupom običnih zagrebačkih “drukera”, sjeverna tribina, na kojoj su bili smješteni Bad Blue Boysi – podivljala je. U trenutku, srušena je zaštitna ograda i navijači Dinama krenuli su u “pohod prema jugu”. U neredima koji su uslijedili, pripadnici tadašnje “milicije” slijepo su slijedili upute svojih nadređenih, krenuvši u obračun s navijačima Dinama. Mnogi su uhapšeni, premlaćeni i “obilježeni”. U obranu svojih navijača stao je i tadašnji kapetan Dinama, Zvonimir Boban. Njegov legendarni skok na jednog od pripadnika “milicije” znakovito je obilježio početak kraja jedne države. Većina Bad Blue Boysa smatra kako je Domovinski rat počeo upravo 13. svibnja 1990. godine – nikad odigranom utakmicom između Dinama i Crvene zvezde…

Tijekom rata, brojni navijači Dinama branili su hrvatsku grudu. Bilo u redovima Policije, Zbora Narodne garde ili HOS-a. Rame uz rame s navijačima ostalih hrvatskih klubova Bad Blue Boysi su prolazili ratišta od Vukovara do Prevlake. Mnogi od njih, nikada se nisu vratili na “svoj sjever”. U čast i vječnu slavu poginulim navijačima Dinama, podno zapadne tribine podignut je spomenik – oltar hrvatskim vitezovima, kojima je u srcu bila plava boja.Do danas, maksimirskim tribinama prošli su naraštaji novih navijača. Međutim, Bad Blue Boysi bili su i ostali Dinamov dvanaesti igrač. Ne samo u Maksimiru, već i na tribinama stadiona diljem Europe. Ostali su, u pravom smislu, dio “legende o Dinamu”.

Hvala Vam. Nikada Vam to nećemo zaboraviti.

izvor: bbb.hr

Vezane vijesti

Komentari