fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 lip 2022

Objava

POMOĆ IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA: 40 milijuna kuna trenerima, fizioterapeutima…
Foto: Vlada RH
Sport

POMOĆ IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA: 40 milijuna kuna trenerima, fizioterapeutima… 

Hrvatska je vlada na današnjoj sjednici, među inima, donijela i mjere za pomoć sportskim udrugama i klubovima za vrijeme korona-krize.

Prvi odgovorni čovjek hrvatskog sporta, predsjednik Središnjeg državnog ureda za sport Tomislav Družek, predstavio je propise po kojima će se državni novac dijeliti klubovima i savezima odnosno sportskim udrugama za pomoć pri očuvanju radnih mjesta. Udruge građana, kao temelj hrvatskog sporta, amaterskog i profesionalnog, te osnovni oblik ustroja naših klubova i saveza, ujedno su i jedan od temeljnih problema za rješavanje ključnih problema u sportu. Nakon izbivanje epidemije i obustave natjecanja, sportske udruge i razni hibridi na kojima sport opstaje nisu ušle u paket vladinih mjera za spas ekonomije jer se ne radi o poslovnim subjektima pa su zbog neravnopravnog statusa pred zakonom sportski radnici amateri morali potražiti put kroz mrežu zakonskih tunela i izboriti potpore za očuvanje radnih mjesta.

Družek je najavio tri ključne mjere:

– Potpora za očuvanje radnih mjesta u sektoru sporta pogođenog koronavirusom iznosit će za ožujak 2020. godine 3250 kuna, a za travanj i lipanj i svibanj 2020. godine 4000 kuna

– Rokovi za donošenje propozicija za novu sezonu mogu biti i kraći od godinu dana

– Za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti vladin ured za sport može donijeti i odluku o izvanrednoj potpori klubovima

Družekov ured bit će nadležan za provedbu potpora, a sredstva u visini od 40 milijuna kuna osigurana su preraspodjelom unutar državnog proračuna izglasanog za Središnji državni ured za sport.

Družek je na današnjoj sjednici vlade predstavio Prijedlog zaključka u vezi s mjerama pomoći u sustavu športa uslijed epidemije koronavirusa te Prijedlog Zakona o dopunama i izmjenama Zakona o sportu, kako bi u njih uglavio izvanredne mjere povodom pandemije. Tvrdi se da su potpore namijenjene sportskim radnicima koji su važni za opstojnost klubova, dok će profesionalni klubovi koji u Hrvatskoj većinom egzistiraju u nogometu i košarci, moći dobiti sredstva, a na kraju dopuna zakonu pojašnjeno je da će se financiranje profesionalnih klubova uzimati u obzir samo ako udovoljava propisima o državnim potporama, odnosno zaštiti tržišnog natjecanja (slučaj Dinamo – Lokomotiva poznat je u tom okviru, a tada se Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja proglasila nenadležnom).

Prema propisima EU, potpore državnih i lokalnih vlasti mogu primati omladinski pogoni.

Družek iz SDUŠ-a danas je izjavio kako je opstojnost mnogobrojnih klubova i sportskih udruga u Hrvatskoj upitna zbog gubitka prihoda, sponzora i prodaje ulaznica te nemogućnosti isplate radnika.

“Tu se prije svega misli na administrativno i tehničko osoblje neophodno za rad klubova, na trenere, fizioterapeute i sportske voditelje. Zaključkom Vlade utvrđuju se mjere pomoći i to u vidu isplate potpora korisnicima za očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća radnicima u sportskim udrugama i klubovima”, rekao je Družek, dok se u prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu ističe odgovornost SDUŠ-a za provedbu mjera.

Tako će Družekov ured, kao središnje tijelo državne uprave nadležno za šport davati suglasnost na novi sustav natjecanja bez obzira na vremenski rok, uz mišljenje Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora odnosno Hrvatskog sportskog saveza gluhih.

Vezane vijesti

Komentari