Prvo citat samog Diega Armana Maradone. Riječ je o njegovom golu rukom na svjetskoj smotri 1986. u Meksiku protiv Engleza:

“Ja se uvijek sjetim tog mog gola protiv Engleza kada već podržavam uvođenje videotehnologije. I naravno da taj moj gol protiv Engleza, Shiltonu, ne bi bio priznat da se koristila videotehnologija. Ali, reći ću vam nešto, ja sam i na Svjetskom prvenstvu 1990. godine igrao rukom kada sam protiv Sovjetskog saveza obranio svoj gol. Bili smo sretni jer sudac ni to nije vidio. Tada se nije mogla koristiti tehnologija, ali sada je drugačija priča. Što je bilo – bilo je, više se ne vraća”!

Skandal koji se zbio nakon utakmice Argentinaca i Engleza koji su Argentinci dobili ne treba prepričavati, kao ni engleski bijes. Da sve bude zanimljivije tema o golu rukom ili – Božjoj ruci – išla je i dalje, tako daleko da se iznova rasplamsalo neprijateljstvo između Engleska i Argentine tako surovo potvrđeno u ratu oko Falklandskih otoka, kako ih nazivaju Englezi, ili Malvina, kako ih zovu Argentinci.

Maradona se kasnije u brojnim televizijskim istupima i po raznoraznim dokmentarnim filmovima obračunavao s napadima na njegov nesportski potez. Tako je u jednom „dokumentarcu“ imao izravno obraćanje, ni manje ni više, nego Peteru Shiltonu. Citiramo:

„Što ti želiš Peteru Shiltonu. Od mene, da, ti Shiltonu? Baš me zanima, ti Shiltonu, kako bi ti postupio kad bi obranio jednu loptu koja bi ti se otkotrljala iza gol-crte. Ti je, Shiltonu, uspiješ izbiti, sudac to ne vidi, bi li ti Shiltonu dotrčao do pomoćnog suca i rekao – Da bio je gol. Eh, moj Shiltonu, nikad to ne bi napravio, pogotovo ne u utakmici koja je odlučivala o možda svjetskom prvaku, kakva je bila naša utakmica. Još nešto, Shiltonu, poštenjačino. Kako ti nisi skočio sa svojim rukama i iznad mene i moje ruke, pa ti si golman, viši si od mene i isto imaš ruke s kojima se možeš koristiti. No, bolje je ovo što sam ti rekao za gol crtu, da ti bi Shiltonu trčao kod suca i vikao da je gol. Daaaj, Shiltone“…

Zar treba posebno napominjati kako se Shilton osjećao gledajući taj „dokumentarac“ i svi engleski navijači kojima je taj gol i danas trn u oku.

Kako bilo, Maradonin gol postao je simbol tog Svjetskog prvenstva u Meksiku koje je ipak naposljetku zasluženo pripalo Argentini koja je u finalu nadvisila SR Njemačku. Maradona je igrao tada u životnoj formi i kritičari su tvrdili da je naslov prvaka osvojila prosječna momčad s jednim genijalcem. Tako je nekako i bilo, Maradona je sve igrače razigravao, a kad to ne bi uspijevao, onda bi sam prionuo poslu i driblao dok ne bi postigao gol.

Kolikogod bio skandalozan postupak Maradone kod postizanja tog gole ne smije se pritom umanjivati njegova igračka veličina i dosad neviđena talentiranost.

Upravo taj trik „nevidljivom rukom“, jer sudac taj štos doista nije zamijetio, pokazuje svu njegovu raskoš baratenja loptom. Uvijek je mislio o lopti što će s njom napraviti prije nego li ju je dobio. Zato pogledajte seriju njegovih pogodaka i bit će vam jasno zašto je u tom trenutku u skoku sa Shiltonom Maradona shvatio da je gol jedino moguće postići – rukom. Ma, kome bi to palo napamet. Osim Maradoni.

Da, drugi gol koji je na istoj utakmici postigao Englezima smatra se jednim od najljepših svih vremena. Predriblao je pola momčadi i golmana. Od gola rukom do te akcije prošlo je ravno četiri minute.