S rekordnih 68 golova u 62 reprezentativna nastupa, te sa 365 golova u 427 bundesligaških nastupa i 66 europskih golova (74 nastupa), Gerd Müller je jedan od najboljih strijelaca u povijesti nogometa. Trenutno je osmi na popisu najboljih reprezentativnih strijelaca svih vremena. Nadalje, 1970. godine, Müller je postao europski nogometaš godine zbog uspjeha u Bayern Münchenu i zbog postizanja 10 pogodaka na svjetskoj smotri 1970 u Mexicu. Zvali su ga „bombaš nacije“. Gerd Müller, čuveni njemački nogometaš čija je karijera potrajala od od 1964. do 1978. godine bila je obilježena – masovnim postizanjem zgoditaka!

Da, upravo tako mogu se opisati igre Gerda Müllera koji je za vratare bio, štono radijski komentatori vole frazeološki reći, „strah i trepet čuvara mreža“.

Jednom je bivši njemački izbornik Helmut Schoen rekao:

„Kada sam njega imao u momčadi moja briga je uvijek bila manja. Naime, znao sam da će Gerd zabiti. No, pritom je zanimljivo da niti jedan njegov gol nije bio za eurovizijsku razmjenu. On je trpao otpatke, podmetao noge, njegovi golovi nisu bili lijepi, nisu bili za estetiku, ali svi su bili rezultatski nevjerojatno bitni“!

Uistinu, Muller je bio napadač kojeg ne bi vidjeli cijelu utakmicu, da bi u zadnjih pet minuta postigao dva gola. Uništivši tako suparnika koji je vodio do 85. minute s pogotkom prednosti.

S rekordnih 68 golova u 62 reprezentativna nastupa, te sa 365 golova u 427 utakmica u njemačkom prvenstvu i 66 europskih golova u 74 odigrane utakmice, Müller je jedan od najboljih strijelaca u povijesti nogometa.

Za razliku od Messija koji je nedavno oborio Mullerov rekord iz kalendarske 1972. godine kada je postigao 85 golova – njemački je napadač ostvarivao fenomenalne rezultate i s reprezentacijom, ne samo s klubom. Za razliku od Messija koji meteorski sjaji u Barceloni, dočim argentinsku reprezentaciju ne može dotegliti do svjetskog naslova. Kao što je to učinio, primjerice, Maradona s deset šepavih Argentinaca 1986. godine na svjetskoj smotri u Meksiku.

Jer, za koga je igrao Gerd Muller taj bi osvajao trofeje. Obavezno! S Bayernom je osvojio četiri prvenstva, četiri kupa i tri naslova europskog prvaka. Ajde, to bi Messi i mogao, što se tiče trofeja, i dostići. Međutim, Gerd Muller je s njemačkom reprezentacijom osvojio i naslov europskog prvaka (1972) i svjetski naslov (1974). Tu priča o Mullerovim nevjerojatnim dosezima ne završava. On je bio sedam puta najbolji strijelac njemačkog prvensva, četiri puta najbolji strijelac Kupa prvaka…

U finalu Svjetskog prvenstva 1974. godine domaća Njemačka u Munchenu sučelila se protiv izvrsne Nizozemske čiji je „totalni nogomet“ bio godinama nasavladiv. Šok za njemačke navijače na Olimpijskom stadionu u Munchenu dogodio se već u prvoj minuti, Cruyff je tek uzeo loptu s centra i driblinzima ušao u njemački kazneni prostor gdje ga je oborio Bertie Vogts. Engleski sudac Taylor bio je hrabar i dosudio je jedanaesterac za gostujuću Nizozemsku već u prvoj minuti finala svjetske smotre. Neeskens je zabio i Nijemci su bili na koljenima.

Bujicu psovki na njemačkoj klupi u toj prvoj minuti zamijenio je usklik već spominjanog Helmuta Schoena, njemačkog izbornika:

„Samo da se Muller ne ozlijedi, već ćemo mi to anulirati“!

Ostatak priče postao je legendaran. Muller je doista postigao gol, no pobjedonosni, za naslov svjetskog prvaka, prethodno je Breitner izjednačio. Nio je to posljednji Mullerov gol za reprezentaciju, nakon finala i osvajanja svjetskog naslova oprostio se od reprezentacije.

No, nije sve baš glatko išlo u životu tog nevjerojatnog nogometnog strijelca. Nakon karijere teško podnoseći mirniji život Gerd Muller se propio, a stanje je postalo toliko ozbiljno da su reagirali i čelnici Bayerna. Na upravnom odboru kluba je odlučeno, nakon što je Gerd Muller pronađen negdje opijen u jarku u posve besvijesnom stanju – da se „klupskoj legendi pošto-poto mora pomoći“. Upućeni tvrde da se u Bayernu najviše za spas Gerda Mullera zalagao njegov nekdašnji suigrač Franz Beckenbauer. Muller se paralelno liječio na klinici od alkohola i trenirao mlađe uzraste Bayernovih nogometaša. Potom je dobio posao pomoćnog trenera druge momčaad a u radnom odnosu s bavarskim klubom je i danas.

Nakon što je Messi oborio njegov rekord iz 1972. godine Muller je izjavio:

„Čestitam Messiju, on je doista zaslužio oboriti moj rekord. Makar, imam jednu digresiju, u moje vrijeme je kud i kamo bilo teže postizati golove“.

Svojevremeno, često je znao pričati o jednom Hrvatu. Koji ga je trenirao, otkrio… Pričao je tako Gerd Muller

“Imao sam neviđenu sreću da me na početku seniorske karijere trenira Zlatko Čajkovski”

Muller je to izjavio nakon što je u čuvenom noogmetnom magazinu “FourFourTwo” izabirao momčad najboljih igrača u povijesti prema svojem izboru, a za najboljeg trenera izabrao je pokojnog hrvatskog trenera Čajkovskog.

“Bio je velik šaljivac. On mi je i dao nadimak ‘Mali debeli Müller’.

Zlatko Čajkovski je u Bayernu je proveo pet godina. Bavarski je ponos iz druge uveo u prvu ligu. Uz Müllera je vodio velikane poput Beckenbauera. Umro je 1988. godine, uz Bayern je u karijeri vodio Dinamo, Köln, Hannover, Zürich.

O Mulleru je njegov suigrač, kasnije i spasitelj, Franz Beckanbauer znao reći:

“Ti nisi čovjek od velikih riječi, ali zabijao si golove bez puno priče”.

Cijela se njemačka javnost i zgrozila i zabrinula kada je čula za probleme Gerda Mullera s alkoholom. Doslovce je sva javnost željela pomoći nacionalnoj njemačkoj legendi. Kada se izliječio Muller je opisao svoje motive opijanja…

“Ništa ne raditi, cijeli dan samo sjediti i ne raditi apsolutno ništa, to je bio kraj”.

Nažalost, postao je i predmet poruge kod nekih ljudi. Sve je izbilo na površinu u javnosti kada je i na trening u Bayern došao pripit. Tih dana se i supruga željela rastaviti od njega, a lovila ga je i porezna i financijska policija koja mu je kasnije zbog dugova ovršila dva stana.

“Patio sam i bez pomoći prijatelja ne bih se uspio izvući”, priznao je kasnije Müller. Njegovi prijatelji bili su Uli Hoennes i Franz Beckenbauer i Karl-Heinz Rummenigge. Dugo su ga nagovarali da krene na liječenje i oporava, našli su mu prihijatra, a uspjeli su i njegovu suprugu odgovoriti od namjere da se rastavi od njega. A klub Bayern ponudio mu je dugotrajno zaposlenje…

“Zaista sam sretan što opet imam posao”, govorio je Muller nakon nekoliko mjeseci bez alkohola. I danas je na svakom treningu Bayerna, a ne pije više od 12 godina!

Svi trofeji Gerda Mullera
Bayern München
Bundesliga: 1969., 1972., 1973., 1974.
njemački kup: 1966., 1967., 1969., 1971.
Kup prvaka: 1974., 1975., 1976.
Interkontinentalni kup: 1976.
Kup pobjednika kupova: 1967.

SR Njemačka
europsko prvenstvo: 1972.
svjetsko prvenstvo: 1974.

Osobni uspjesi
najbolji strijelac Njemačke: 1967., 1969., 1970., 1972., 1973., 1974., 1978.
najbolji europski strijelac: 1970., 1972.
najbolji strijelac FIFA SP-a: 1970.
najbolji strijelac UEFA EP-a: 1972.
najbolji strijelac Lige prvaka: 1973., 1974., 1975., 1977.
njemački igrač godine: 1967., 1969.
najbolji strijelac u 40 godina Bundeslige (1963.-2003.)
europski nogometaš godine: 1970.
najbolji strijelac svih vremena (nagrada iz 2000.)
FIFA-inih najboljih 100